Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 607
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 43
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 909
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 607
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 43
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 909
Składniki
Mieszamy mleko z wodą. Jaja roztrzepujemy trzepaczką, na przemian wsypujemy mąkę i dolewamy mleko z wodą. Cały czas ubijamy do wyczerpania składników. Na koniec dodajemy sól i cukier. Rozgrzewamy nasmarowaną olejem patelnie i wlewamy ciasta tyle, aby tylko przykryło patelnię. Naleśniki powinny być cienkie i lekko rumiane. Przed każdym wlaniem kolejnej porcji ciasta, smarujemy patelnie olejem. Smażymy do wyczerpania ciasta. Ciasta wystarcza na 8 naleśników.
Twaróg przepuszczamy przez maszynkę i dokładnie rozcieramy na gładką masę, dodając niewielką ilość mleka, dla uzyskania kremowej konsystencji. Dodajemy surowe żółtka, cukier i dowolny zapach. Dokładnie mieszamy. Jeżeli wybierzemy opcje z rodzynkami, to wcześniej trzeba przelać je wrzątkiem i odstawić do wystygnięcia. Każdy naleśnik smarujemy farszem z jednej strony, posypujemy rodzynkami i zwijamy w rulon. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim zwinięte naleśniki z każdej strony. Powinny być złocistego koloru i lekko chrupiące. Gorące wykładamy na półmisek i posypujemy odrobiną cynamonu.