Naleśniki z serem

Naleśniki z serem
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Smak mojego dzieciństwa :)

Składniki

  • 2 jaja
  • 200 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 250 ml wody
  • szczypta soli i cukru
  • olej do smażenia
  • nadzienie:
  • 200 g półtłustego twarogu
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru ( lub wg. uznania )
  • olejek rumowy lub waniliowy albo otarta skórka z pomarańczy
  • rodzynki ( można pominąć )
  • odrobina mleka

Przygotowanie

  1. Mieszamy mleko z wodą.
    Jaja roztrzepujemy trzepaczką, na przemian wsypujemy mąkę i dolewamy mleko z wodą. Cały czas ubijamy do wyczerpania składników. Na koniec dodajemy sól i cukier. Rozgrzewamy nasmarowaną olejem patelnie i wlewamy ciasta tyle, aby tylko przykryło patelnię. Naleśniki powinny być cienkie i lekko rumiane. Przed każdym wlaniem kolejnej porcji ciasta, smarujemy patelnie olejem. Smażymy do wyczerpania ciasta.
    Ciasta wystarcza na 8 naleśników.

  2. Twaróg przepuszczamy przez maszynkę i dokładnie rozcieramy na gładką masę, dodając niewielką ilość mleka, dla uzyskania kremowej konsystencji. Dodajemy surowe żółtka, cukier i dowolny zapach. Dokładnie mieszamy. Jeżeli wybierzemy opcje z rodzynkami, to wcześniej trzeba przelać je wrzątkiem i odstawić do wystygnięcia.
    Każdy naleśnik smarujemy farszem z jednej strony, posypujemy rodzynkami i zwijamy w rulon.
    Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim zwinięte naleśniki z każdej strony. Powinny być złocistego koloru i lekko chrupiące. Gorące wykładamy na półmisek i posypujemy odrobiną cynamonu.

Komentarze do przepisu (1)

Ewaaa 15 lutego 2017
zawsze i wszędzie <3
Składniki
  • 2 jaja
  • 200 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 250 ml wody
  • szczypta soli i cukru
  • olej do smażenia
  • nadzienie:
  • 200 g półtłustego twarogu
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru ( lub wg. uznania )
  • olejek rumowy lub waniliowy albo otarta skórka z pomarańczy
  • rodzynki ( można pominąć )
  • odrobina mleka
Składniki