Najprostszy chleb pszenny

Przepis dnia 2010-07-03
Najprostszy chleb pszenny
> > 6 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Mateusz15
Nie ma prostszego przepisu na znakomity, domowy chleb. Jest bardzo smaczny, z chrupiącą skórką.

Składniki

Przygotowanie

  1. Do miski przesiać mąkę, wsypać sól i drożdże, dokładnie wymieszać. Zalać wodą i wymieszać drewnianą łyżką lub mikserem z hakiem, tylko do momentu, aż wszystkie składniki połączą się w jednolite ciasto. Naczynie z ciastem przykryć i pozostawić w temperaturze pokojowej na 12-18 godzin (mój stał 16). Po tym czasie ciasto wyłożyć na mocno omączony blat, spłaszczyć i uformować prostokąt. Ciasto złożyć dwukrotnie. Lnianą ściereczkę kuchenną bardzo mocno obsypać mąką i położyć na niej chleb złączeniem do dołu. Wierzch ciasta również posypać mąką i przykryć. Pozostawić na 2 godziny. Rozgrzać piekarnik do 250 stopni C. Kiedy będzie gorący włożyć do niego żeliwny garnek lub naczynie żaroodporne i grzać go/je przez 30 minut. Po tym czasie ciasto przełożyć na deskę kuchenną. Garnek wyjąć i włożyć do niego ciasto (nie smarować niczym!), przykryć pokrywką. Wstawić do piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 230 stopni. Piec 30 minut. Po tym czasie odkryć naczynie i dopiekać przez 10-20 minut. Upieczony chleb wyda głuchy odgłos po uderzeniu go w spód. Wystudzić na kratce.

  2. [przepis z mojewypieki.blox.pl; Thermomix nie nadaje się do przygotowania tego chleba]

Komentarze do przepisu (11)

akamyll 02 lipca 2010
ale z tym dżemem wygląda bajecznie :)
anetalive 02 lipca 2010
Super przepis na 5 ;D
mufinka 02 lipca 2010
Chleb z garnka żeliwnego nie ma sobie równych! Też często piekę w ten sposób. Idę wyjąć zakwas z lodówki.... Czytaj całość »
Chleb z garnka żeliwnego nie ma sobie równych! Też często piekę w ten sposób. Idę wyjąć zakwas z lodówki. "pozazdrościłam" Ci domowego, świeżego chlebka... :)))
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki