Najlepsze racuchy drożdżowe z jabłkami-jak u babci

Najlepsze racuchy drożdżowe z jabłkami-jak u babci
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
zapraszam Was na pyszną i łatwą do zrobienia przekąskę-pyszne drożdżowe racuszki z jabłkami.

Składniki

  • -40g świeżych drożdży -400g mąki pszennej tortowej -250ml mleka
  • -70g masła -2 jajka -1/3 szkl cukru
  • -łyżka wódki -cukier waniliowy -2 średnie jabłka

Przygotowanie

  1. Do miski dajemy drożdże, 2 łyżki cukru, ciepłe mleko oraz ok pół szklanki mąki. Wszystko mieszamy do rozpuszczenia drożdży i odkładamy na jakieś 10 min by zaczęły pracować.

    W misce ubijamy 2 jajka z resztą cukru.

    Jabłka obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach, jeśli mają dużo soku odciskamy go.

    Gdy drożdże lekko podrosną dodajemy do nich jajka z cukrem, mieszamy.

    Dodajemy cukier waniliowy, jabłka-mieszamy.

    Na koniec przesiewamy resztę mąki oraz dodajemy ostudzone i rozpuszczone masło.

    Wszystko mieszamy, na koniec dodajemy łyżkę wódki lub spirytusu.

    Mieszamy. I nasze ciasto gotowe.


    Na patelnie dajemy nie dużo oleju, podgrzewamy go, z ciasta formujemy placuszki i smażymy na małym ogniu na złoty kolor. One pięknie w smażeniu się napuszają i rosną.


    Usmażone racuchy dajemy na ręcznik papierowy by usunąć nadmiar oleju.

    Posypujemy cukrem pudrem i gotowe :)



Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 21 listopada 2020
Pyszotka:)
Nevermore 21 listopada 2020
Pycha :)

p.s. Robisz w tym roku też te chatki? Kurcze, muszę w końcu kupić ;)
Składniki
  • -40g świeżych drożdży -400g mąki pszennej tortowej -250ml mleka
  • -70g masła -2 jajka -1/3 szkl cukru
  • -łyżka wódki -cukier waniliowy -2 średnie jabłka
Składniki