Najlepsze ciasto na pieczone pierogi

Najlepsze ciasto na pieczone pierogi
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: rusty_fork
Najlepsze ciasto na pieczone pierogi. Proponuję farsz : kurczak suszone pomidory i szpinak

Składniki

  • 100g pełnoziarnistej
  • 400 g mąki pszennej
  • 7g drożdzy instant lub zaczyn z 25g drożdży „normalnych”
  • ok 1 szkl ciepłego mleka ( 200ml)
  • 1/3 szkl oleju rzepakowego
  • 2 jaja ( 1 białko do posmarowania pierogów)
  • Szczypta soli i cukru

Przygotowanie

  1. FARSZ:

    pierś z kurczaka
    przyprawa Kotani Gyros
    pół opakowania świeżego baby szpinaku ( biedronka)
    kilka suszonych pomidorów w oleju ( najlepsze z Biedronki z dynią )

    Pierś kroimy w drobną kostkę, obsypujemy przyprawą kotani i smażymy na patelni z odrobiną oleju z zalewy pomidorów. Dodajemy pokrojone suszone pomidory i szpinak. Smażymy, aż szpinak zmniejszy objętość. Można lekko dosolić do smaku.

  2. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i wyrabiamy ciasto. Dzielimy ciasto na 2 części. Jedną część rozwałkować, a drugą przykryć ściereczką żeby ciasto nie wyschło.
    Za pomocą np. szklanki wycinamy okręgi. Nakładamy farsz i lepimy pierogi.

  3. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 15min, aż się pięknie zarumienią.

Komentarze do przepisu (3)

gochna55 01 kwietnia 2017
A spróbuję. Sądzę, że będą pyszne!
Marzanna-73 13 maja 2017
Ile czasu i w jakiej temperaturze pieczemy te smakowitości?
rusty_fork 24 maja 2017
Wybacz że dopiero teraz odpisuje umknął mi komentarz.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i... Czytaj całość »
Wybacz że dopiero teraz odpisuje umknął mi komentarz.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 15min, aż się pięknie zarumienią.
Składniki
  • 100g pełnoziarnistej
  • 400 g mąki pszennej
  • 7g drożdzy instant lub zaczyn z 25g drożdży „normalnych”
  • ok 1 szkl ciepłego mleka ( 200ml)
  • 1/3 szkl oleju rzepakowego
  • 2 jaja ( 1 białko do posmarowania pierogów)
  • Szczypta soli i cukru
Składniki