Nadziewka z kurczaka

Nadziewka z kurczaka
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
avatar Autor: Szamanietv
Kurczak nadziewany bułką , pietruszką i pieczarkami bez kości , idealna wędlina podawana na zimno lub jako danie obiadowe na ciepło

Składniki

  • Kurczak 1szt
  • bułka kajzerka 2 szt
  • Pieczarki 4 szt
  • Jajko 5 szt
  • Natka pietruszki 1 wiązka
  • Masło 1 łyżka
  • Olej rzepakowy 1 łyżka
  • Czosnek 4 ząbki
  • przyprawa do kurczaka

Przygotowanie

  1. Wytrybowanego kurczaka nacieramy od wewnątrz czosnkiem i solimy.
    łączymy składniki nadzienia : pokrojone w kostkę bułki , posiekaną pietruszkę oraz pokrojone pieczarki , masło oraz jajka.
    Solimy oraz pieprzymy nadzienie do smaku.

  2. Zawijamy kurczaka zaczynając od związania nóżek , wiążemy sznurkiem masarskim jak szynkę
    Związanego kurczaka nacieramy olejem i przyprawą do kurczaka lub innymi ulubionymi przyprawami.
    Układamy na blaszce łączeniem do spodu .
    Pieczemy w temp 170 stopni 1,2 do 1,5 godziny
    Po upieczeniu podajemy na ciepło lub po ostudzeniu wkładamy do lodówki . Schłodzone po minimum 2 godzinach możemy kroić w plastry jako wędlinę

    poniżej film jak trybować kurczaka

Składniki
  • Kurczak 1szt
  • bułka kajzerka 2 szt
  • Pieczarki 4 szt
  • Jajko 5 szt
  • Natka pietruszki 1 wiązka
  • Masło 1 łyżka
  • Olej rzepakowy 1 łyżka
  • Czosnek 4 ząbki
  • przyprawa do kurczaka
Składniki