Nadziewany śledź "kalejdoskop"

Przepis dnia 2019-11-30
Nadziewany śledź kalejdoskop
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Nadziewany śledź to świetna przystawka,prosta i szybka w przygotowaniu,może stać się ozdobą każdego stołu. Przyciąga oko i całkiem fajnie smakuje,polecam jako przystawkę na świąteczny stół,lub na świąteczne śniadanie,ze swojskim chlebkiem smakuje obłędnie...

Składniki

  • 2 rolady
  • 4 filety śledziowe wiejskie w oleju lub matiasy
  • 1 ugotowana marchewka
  • 1 ugotowane jajko na twardo
  • pół czerwonej papryki
  • pół czerwonej cebuli
  • garść posiekanego koperku
  • 2 łyżeczki żelatyny+40 ml wody
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 2 kiszone ogórki lub pół świeżego zielonego
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Śledzie można użyć matiasy,ja miałam jeszcze w oleju,więc wyjęłam ze słoika,osuszyłam ręcznikiem papierowym.
    Ugotowaną marchewkę starłam na tarce w słupki,ogórka również,jajko pokroiłam w drobną kosteczkę,tak samo postąpiłam z papryką i cebulką,wszystko przełożyłam do miseczki,dodałam posiekany koperek.
    Do szklanki wsypałam żelatynę,zalałam letnią,przegotowaną wodą,odstawiłam na 10 min.do napęcznienia.
    Następnie podgrzałam szklankę dosłownie 3 sekundy w mikrofali,tak aby żelatyna zrobiła się płynna,wlałam do śmietany,dokładnie wymieszałam,przelałam całość do warzyw,dodałam sok z cytryny,przyprawiłam solą i pieprzem do smaku,dokładnie wymieszałam całość.

  2. Folię spożywczą rozłożyłam pas na blacie ułożyłam filet śledzia,następnie nałożyłam po całości połowę nadzienia,przykryłam drugim filetem śledziowym,folię zrolowałam i boki mocno zakręciłam,wiążąc supełki na końcu,tak aby powstała zgrabna kiełbaska.

  3. Wkładamy na noc do lodówki i rano można kroić,najlepiej ostrym nożem,śledź przygotowany w ten sposób wygląda bardzo efektownie.

Komentarze do przepisu (15)

SprytnaChochla 20 listopada
Bardzo ciekawe. Czegoś takiego jeszcze nie jadłam, musi być pyszne!
Maudie 20 listopada
Super pomysł :)
fafiatko 20 listopada
Ale bajka! zapisuje do koniecznego zrobienia!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 rolady
  • 4 filety śledziowe wiejskie w oleju lub matiasy
  • 1 ugotowana marchewka
  • 1 ugotowane jajko na twardo
  • pół czerwonej papryki
  • pół czerwonej cebuli
  • garść posiekanego koperku
  • 2 łyżeczki żelatyny+40 ml wody
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 2 kiszone ogórki lub pół świeżego zielonego
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
Składniki