Nadziewany chlebek

Nadziewany chlebek
> > 6 os.
> 15 min
średnie
tanie
Pokrojony w ozdobną kratkę, napełniony serem, zieloną papryką i cebulą wzbudza zachwyt na każdym przyjęciu. Jest bardzo smaczny i prosty do zrobienia i bardzo smacznie pachnie. Po angielsku nazywany pull bread, po niemiecku Zupf- Brot.

Składniki

  • 1 chleb, najlepiej okrągły
  • po pół zielonej i żółtej papryki
  • pół cebuli
  • żółty ser np. gouda
  • 4 łyżki masła
  • garść swieżych zioł: pietruszki, tymianku

Przygotowanie

  1. Chlebek z piekarni nacinamy w kratkę, ostrożnie, aby nie przeciąć go do samego dołu. Kupiłam chleb z orzechami włoskimi, bardzo smaczny.Papryki myjemy i kroimy w kostkę, cebulę obieramy i drobno kroimy. Ser kroimy w plastry, zioła drobno sieczemy. Szczeliny chlebka napełniamy serem, papryka, ziołami i cebulą.

  2. Masło rozpuszczamy w garnuszku i smarujemy pędzelkiem cały chlebek. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Cały bochenek szczelnie owijamy folią aluminiową i pieczemy 15 minut. Następnie rozwijamy z folii i pieczemy jeszcze 10 minut, aż ser się rozpuści a chlebek pięknie przyrumieni. Smacznego!

Komentarze do przepisu (8)

Nevermore 12 listopada 2017
MEGA chlebek, super wygląda i zapewne też świetnie smakuje :)
Dolcevita-in-my-kitchen 12 listopada 2017
Ten chlebek byl upieczony z orzechami wloskimi. Niebo w gebie :-)
mkotula74 13 listopada 2017
Robię bardzo podobnie, bo masełko rozpuszczam i dodaję do niego zioła (czosnek, natkę pietruszki i zioła) i w... Czytaj całość »
Robię bardzo podobnie, bo masełko rozpuszczam i dodaję do niego zioła (czosnek, natkę pietruszki i zioła) i w pokrojone miejsca wlewam. Później uzupełniam serem i zawijam w folie i do piekarnika. Dodam, że najlepszy jest chleb czerstwy, bo wtedy łatwiej sie go kroi. Pycha!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 chleb, najlepiej okrągły
  • po pół zielonej i żółtej papryki
  • pół cebuli
  • żółty ser np. gouda
  • 4 łyżki masła
  • garść swieżych zioł: pietruszki, tymianku
Składniki