Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczna, lekka przystawka na przyjęcie sylwestrowe, ale nie tylko. Mus parmezanowy ze śliwkami w occie balsamicznym, parmezanowymi chipsami i prażonymi orzeszkami piniowymi. Ten przepis jest szybki w przygotowaniu i w mgnieniu oka przekona nie tylko miłośników sera.
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32555
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 48
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 73
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 912
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 327
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32555
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 48
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 73
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 912
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 327
Składniki
Zelatyne moczyc w zimnej wodzie przez 5 minut. Zetrzec parmezan. W rondelku podgrzac mleko z parmezanem, przy czym mleko nie moze sie gotowac. Powoli mieszac, az parmezan rozpusci sie w mleku. W innym rondlu podgrzac listki zelatyny i wymieszac z 1-2 lyzkami mleka parmezanowego. Nastepnie dodac zelatyne do pozostalej mieszanki parmezanu i mleka i kontynuowac mieszanie (przy wylaczonej kuchence). Doprawic sola i pieprzem. Zdjac garnek z kuchenki i odstawic do ostudzeniana ok. 1 godz. Po godzinie ubic mocno smietane i wymieszac z musem z parmezanu (w razie potrzeby najpierw wymieszac mus, poniewaz czesc sera moze juz osiadla na dnie). Mus z parmezanu chlodzic przez co najmniej 3 godziny. Aby przygotować sos sliwkowy, pokroic sliwki i usmazyc na patelni z 1 lyzka masla. Dodac1,5 lyzki octu balsamicznego i miód. Krótko zagotowac i doprawic sola i pieprzem.
Na koniec przygotowac chipsy parmezanowe. Zetrzec parmezan i ulozyc na blasze wylozonej papierem do pieczenia. Rozgrzac piekarnik do 200° C. Piec chipsy z parmezanu przez 7-10 minut. Nastepnie wyjac je z piekarnika i ostudzic na papierowym reczniku kuchennym, aby usunac nadmiar tłuszczu - wtedy frytki stana sie naprawde chrupiace. Krótko uprazyc orzeszki piniowe na patelni bez oleju.
Mus podawac na lisciach szpinaku, ze sliwkami i parmezanowymi chipsami, posypany prazonymi orzeszkami piniowymi.