Mus parmezanowy

Mus parmezanowy
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: konhambos
Smaczna, lekka przystawka na przyjęcie sylwestrowe, ale nie tylko. Mus parmezanowy ze śliwkami w occie balsamicznym, parmezanowymi chipsami i prażonymi orzeszkami piniowymi. Ten przepis jest szybki w przygotowaniu i w mgnieniu oka przekona nie tylko miłośników sera.

Składniki

  • 75 g parmezanu
  • 150 ml mleka
  • 2 arkusze żelatyny
  • 125 ml bitej śmietany
  • 2 garście orzeszków piniowych
  • 30 g parmezanu na chipsy parmezanowe
  • 2 garście świeżych liści szpinaku
  • SOS:
  • 5 śliwek
  • 1,5 łyżki octu balsamicznego
  • 1,5 łyżki miodu
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie

  1. Zelatyne moczyc w zimnej wodzie przez 5 minut. Zetrzec parmezan.
    W rondelku podgrzac mleko z parmezanem, przy czym mleko nie moze sie gotowac. Powoli mieszac, az parmezan rozpusci sie w mleku.
    W innym rondlu podgrzac listki zelatyny i wymieszac z 1-2 lyzkami mleka parmezanowego. Nastepnie dodac zelatyne do pozostalej mieszanki parmezanu i mleka i kontynuowac mieszanie (przy wylaczonej kuchence). Doprawic sola i pieprzem. Zdjac garnek z kuchenki i odstawic do ostudzeniana ok. 1 godz.
    Po godzinie ubic mocno smietane i wymieszac z musem z parmezanu (w razie potrzeby najpierw wymieszac mus, poniewaz czesc sera moze juz osiadla na dnie).
    Mus z parmezanu chlodzic przez co najmniej 3 godziny.
    Aby przygotować sos sliwkowy, pokroic sliwki i usmazyc na patelni z 1 lyzka masla. Dodac1,5 lyzki octu balsamicznego i miód. Krótko zagotowac i doprawic sola i pieprzem.

  2. Na koniec przygotowac chipsy parmezanowe. Zetrzec parmezan i ulozyc na blasze wylozonej papierem do pieczenia. Rozgrzac piekarnik do 200° C. Piec chipsy z parmezanu przez 7-10 minut. Nastepnie wyjac je z piekarnika i ostudzic na papierowym reczniku kuchennym, aby usunac nadmiar tłuszczu - wtedy frytki stana sie naprawde chrupiace.
    Krótko uprazyc orzeszki piniowe na patelni bez oleju.

  3. Mus podawac na lisciach szpinaku, ze sliwkami i parmezanowymi chipsami, posypany prazonymi orzeszkami piniowymi.

Komentarze do przepisu (5)

fafiatko 31 grudnia 2020
Ale frykasy!
Dariusz-D 31 grudnia 2020
WOW! Mistrzostwo świata ! :-)
SprytnaChochla 02 stycznia
Wykwintnie! Idealny na powitanie nowego roku!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 75 g parmezanu
  • 150 ml mleka
  • 2 arkusze żelatyny
  • 125 ml bitej śmietany
  • 2 garście orzeszków piniowych
  • 30 g parmezanu na chipsy parmezanowe
  • 2 garście świeżych liści szpinaku
  • SOS:
  • 5 śliwek
  • 1,5 łyżki octu balsamicznego
  • 1,5 łyżki miodu
  • 1 łyżka masła
Składniki