Muffinki wytrawne czyli serowe :)

Muffinki wytrawne czyli serowe :)
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: kaktu
Świetne na imprezę zamiast krakersów, smakują zarówno na zimno jak i na ciepło, można je mrozić :)

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 220 ml mleka
  • 2 jajka
  • 75 ml oleju ( u mnie rzepakowy )
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g marchewki ( startej na dużych oczkach )
  • 150 g sera żółtego - emmentaler nadaje się świetnie ( starty na dużych oczkach )
  • duża szczypta soli
  • Zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz, pietruszka
  • Dodatkowo - ser do posypania muffinek

Przygotowanie

  1. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopnii

  2. Mąkę i proszek przesiewamy do miski, dodajemy sól i przyprawy.

  3. W innym naczyniu roztrzepujemy delikatnie jajka, dodajemy mleko, olej, marchewkę i ser. Na tym etapie można dodać np świeżą pietruszkę, szczypiorek.

  4. Do miski z mąką dodajemy zawartość drugiego naczynia delikatnie mieszając tylko do połączenia się składników.

  5. Foremkę do muffinek posmarować masłem i wyłożyć ciasto prawie do końca wysokości foremki. Zetrzeć trochę sera na wierzchu i włożyć do piekarnika.
    Piec około 25 minut ( pieczenie od dołu plus końcówka, około 5min termoobieg )

    Proszę spróbujcie ciasto zanim je włożycie do foremek czy odpowiada Wam ilość soli, smacznego :)

Komentarze do przepisu (2)

Docherro 21 maja 2016
Pyszności:)
ciacho50 21 maja 2016
Wytrawne mufinki , mniamm
Składniki
  • 250 g mąki pszennej
  • 220 ml mleka
  • 2 jajka
  • 75 ml oleju ( u mnie rzepakowy )
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g marchewki ( startej na dużych oczkach )
  • 150 g sera żółtego - emmentaler nadaje się świetnie ( starty na dużych oczkach )
  • duża szczypta soli
  • Zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz, pietruszka
  • Dodatkowo - ser do posypania muffinek
Składniki