Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomysł na szybką przekąskę o smaku pizzy, podaną w ciekawy sposób. Świetnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju imprezach. Smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno. Proporcje na 12 sztuk muffinek.
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 662
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 32
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2698
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 662
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 32
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2698
Składniki
Przygotować zaczyn: drożdże rozkruszyć do miseczki, dodać sól i cukier. Zalać to ciepłą wodą i dokładnie wymieszać. Odstawić. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać jajko i olej. Następnie wlać przygotowany wcześniej zaczyn. Zarobić ciasto. Ewentualnie dosypać mąki aby ciasto było elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia na 60 minut lub wybrać szybszy sposób czyli wstawić ciasto do nagrzanego na 50 stopni piekarnika. Wtedy wystarczy odczekać 20-30 minut i ciasto powinno wyrosnąć.
Przygotować resztę składników: suszone pomidory, oliwki, cebulę, ser żółty (lub inne wg upodobań). Drobno pokroić. Przygotować zioła prowansalskie i listki świeżej bazylii.
Po wyrośnięciu ciasta delikatnie wymieszać go z przygotowanymi pozostałymi składnikami. Ciasto nałożyć do foremek wysmarowanych tłuszczem. Piec w 200 stopniach przez ok. 20 minut. Podawać z sosem czosnkowym lub pomidorowym.