Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mozzarellę najczęściej można znaleźć w lekkich sałatkach w śródziemnomorskim stylu. Tym razem prezentujemy przepis na przepyszną mozzarellą w panierce, przed schrupaniem której nie można się powstrzymać. Taka przekąska z pewnością zrobi furorę na każdej imprezie ze względu na swoje delikatne wnętrze i doskonały rozmiar. Idealna na jeden kęs! Dla podkręcenia smaku możesz dosypać do panierki odrobinę słodkiej papryki lub curry. Mozzarellę w panierce podawaj z sosem czosnkowym, pomidorowym lub koperkowym.
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 96
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 1786
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 56
Jeżeli ktoś lubi takie potrawy, polecam. W każdym regionie Polski ma inną naz...
Odsłon: 1596
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 96
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 1786
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 56
Jeżeli ktoś lubi takie potrawy, polecam. W każdym regionie Polski ma inną naz...
Odsłon: 1596
Składniki
Przygotuj trzy miseczki. Do jednej wsyp mąkę, do drugiej jajka, a do trzeciej bułkę tartą. Aby podkręcić smak serowych kulek, dodaj do żółtek sól i czarny pieprz. Możesz dosypać odrobinę kurkumy, curry lub słodkiej papryki. Aby mozzarella stała się bardziej chrupiąca, użyj połowy porcji bułki tartej uzupełniając ją bardzo drobno zmielonymi płatkami kukurydzianymi.
Mozzarellę wyjmij z zalewy i odsącz na sicie. Następnie obtocz ją w mące, strzep nadmiar, włóż do roztrzepanego jajka, a na koniec panieruj w bułce tartej. Mocno rozgrzej olej w głębokiej patelni i smaż serowe kulki na złoty kolor. Następnie odłóż na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu i serwuj.
Jeśli chcesz uniknąć smażenia, rozłóż mozzarelle w panierce na dużej blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i upiecz na złoty kolor (przekręcając kulki w połowie pieczenia). W tym wypadku dla urozmaicenia smaku możesz dorzucić 1-2 łyżki drobno tartego parmezanu do panierowania kulek mozzarelli.