Moskole – czyli placki ziemniaczane z gór

Moskole – czyli placki ziemniaczane z gór
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Moskole to placki ziemniaczane charakterystyczne dla kuchni z podkarpacia. Kocham góry i zawsze kiedy jestem w tamtych okolicach na urlopie w karczmie zamawiam moskole. Bardzo proste danie, można je przygotować z ziemniaków, które zostały nam z poprzedniego dnia. Obowiązkowym dodatkiem do nich jest masło czosnkowe

Składniki

  • 50 dkg ugotowanych ziemniaków
  • 25 dkg mąki pszennej
  • 1/3 szklanki maślanki albo kwaśnego mleka
  • 1 jajko
  • Sól
  • olej do natłuszczenia patelni

Przygotowanie

  1. Ziemniaki przepuściłam przez praskę do ziemniaków, mąkę przesiałam. Wbiłam jajko, dolałam maślankę i wsypałam 1/2 łyżeczki soli. Całość wymieszałam i wyrobiłam ciasto.

  2. Matę do zagniatania oprószyłam mąką i zagniatałam już ciasto na macie. Uformowałam gruby wałek ok. 10 cm średnicy. Odcinałam z tego wałka kawałki ciasta ok. 2-3 cm szerokości i rozpłaszczałam dłonią na grubość ok. 1 cm. Placki delikatnie obtoczyłam w mące by się nie kleiły.

  3. Smażyłam na natłuszczonej patelni do uzyskania złoto brązowego koloru. Placki nie nie będą zabarwione kolorem na całości, ale to nie świadczy o tym, że nie są usmażone.
    Podawałam moje moskole z masłem czosnkowym.

Komentarze do przepisu (3)

Maudie 02 kwietnia 2020
Super:)
fafiatko 03 kwietnia 2020
Ale pyszoty! wygladaja jak u tesciowej!
87654321ja 02 czerwca 2020
Jadłam takie w dzieciństwie. Babcia smażyła. Pyszne w sosem pieczarkowo-śmietanowym.

Składniki
  • 50 dkg ugotowanych ziemniaków
  • 25 dkg mąki pszennej
  • 1/3 szklanki maślanki albo kwaśnego mleka
  • 1 jajko
  • Sól
  • olej do natłuszczenia patelni
Składniki