Moja baba ziemniaczana

Moja baba ziemniaczana
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: magdaniel
szybkie i pożywne może robić za samodzielne danie obiadowe albo jako dodatek do mięsa

Składniki

  • ziemniaki, 1kg
  • cebula, 2 szt
  • ser biały fromage (typu bieluch), 200 g
  • czosnek, 2 ząbki
  • jajka, 2 sztuki
  • boczek wedzony alb inna wędlina(drobno pokrojona), 150 g
  • szynka parmeńska lub boczek, 6 cieńkich plastrów
  • mocarella, 200 g
  • sól,piepsz,pietruszka zielona zioła wg upodobań, do smaku

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy surowe trzemy na duzych oczkach na tarce lub w melakserze,

  2. Cebule, czosnek i 150 g wedliny kroimy drobno i podsmażamy (jeśli wędlina huda dodajemy łyżkę masla)

  3. Do utartych ziemniaków dodajemy podsmazone składniki, serek biały, oraz jajka mieszamy na jednolitą masę,doprawiamy sola piepszem ziołami do smaku,

  4. Masę przelewamy do brytwanki ( ja piekę to w ceramicznej wyścielonej papierem w razie gdybym chciala wyjąć),i pieczemy w piekarniku 40 min w 200 C, po tym czasie na górze układamy cieńkie plastry szynki bądz boczku i mocarelli i ponownie na funkcji piekarnika zarumienianie zapiekamy jeszcze 10 -15 min az szynka i mocarella sie zrumieni,

  5. Smacznego

Komentarze do przepisu (4)

smallangel 05 grudnia 2009
Fajny przepis, ja dzisiaj robię mini babeczki ziemniaczane
magdaniel 05 grudnia 2009
a jak się robi takie babeczki? jak przeczytałam twój opis pomyślałam: jej zupełnie jak ja scisle 100 % z... Czytaj całość »
a jak się robi takie babeczki? jak przeczytałam twój opis pomyślałam: jej zupełnie jak ja scisle 100 % z przepisem nie umiem zrobic nic musze zawsze coś zmieniać, miedzy innymi tak powstała ta baba, pozdrawiam
annas 22 lipca 2010
Dużo b. fajnych przepisów. Zainspirowałaś mnie, dziękuję :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • ziemniaki, 1kg
  • cebula, 2 szt
  • ser biały fromage (typu bieluch), 200 g
  • czosnek, 2 ząbki
  • jajka, 2 sztuki
  • boczek wedzony alb inna wędlina(drobno pokrojona), 150 g
  • szynka parmeńska lub boczek, 6 cieńkich plastrów
  • mocarella, 200 g
  • sól,piepsz,pietruszka zielona zioła wg upodobań, do smaku
Składniki