Młody bób z masełkiem

Młody bób z masełkiem
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Futka
Zainspirowana dzisiejszym przepisem na zupę z bobem, koniecznie chciałam spróbować młodego bobu, który już pojawił się na straganach. Postanowiłam na początek sezonu przygotować go w sposób prosty i klasyczny, który lubię najbardziej :)

Składniki

Przygotowanie

  1. Bób dobrze płuczemy w ciepłej wodzie.

    Zagotowujemy 1 litr wody, dodajemy sporą łyżeczkę cukru i 1 duży ząbek czosnku, wrzucamy umyty bób i gotujemy przez 10 minut.

    Po tym czasie dodajemy sól i gotujemy jeszcze przez 10 minut.

    20 minut powinno wystarczyć, aby młody bób był odpowiednio ugotowany. Przed podaniem zawsze warto spróbować jedną sztukę.

    Ugotowany bób mieszamy z masełkiem i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.

    Młody bób możemy śmiało jeść ze skórką, która jest miękka i posiada najwięcej witamin.

    Życzę smacznego! :)

Komentarze do przepisu (8)

mimiwiki 24 czerwca 2014
Pycha :)
Ja jednak zawsze próbuję dwie sztuki - większą i mniejszą , bo czasem trafiał mi się później ten... Czytaj całość »
Pycha :)
Ja jednak zawsze próbuję dwie sztuki - większą i mniejszą , bo czasem trafiał mi się później ten większy mocno "al dente " - pozdrawiam :)
aaasikkk 24 czerwca 2014
Narobiłaś mi smaka :) Pędzę jutro po bób!
Pinka92 24 czerwca 2014
Mmm! Uwielbiam, kojarzy mi się z dzieciństwem ;)
Chyba jutro też się zaopatrzę, jeśli się uda ;)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki