Młode ziemniaczki pieczone

Młode ziemniaczki pieczone
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Dziś proponuję młode ziemniaczki, pieczone w piekarniku. Niby nic, a takie pyszne. Przyprawy możecie dowolnie modyfikować. Dodać takie jak lubicie. Pieczone ziemniaki robię na różne sposoby. Tym razem tylko z przyprawami i odrobiną oleju. Tak niewiele trzeba, żeby cieszyć się pysznym daniem.

Składniki

  • 1 kg. ziemniaków młodych
  • 1 łyżka przyprawy do ziemniaków
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka suszonego koperku
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 4-5 łyżek oleju

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać ze skórki. Umyć i pokroić. Większe na ćwiartki,
    a mniejsze na połówki. Tak przygotowane ziemniaki przełożyć do naczynia
    żaroodpornego. Dodać wszystkie przyprawy i wymieszać.
    Polać olejem i ponownie delikatnie wymieszać.

  2. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni i piec 1 godzinę.
    Podczas pieczenia dwa razy delikatnie przemieszałam ziemniaki, żeby te z dołu
    znalazły się na górze.
    Czas pieczenia może się różnić. Zależy od wielkości ziemniaków,
    ale też od mocy piekarnika.

Komentarze do przepisu (1)

smaker 23 lipca
Mniam, takie ziemniaczki są najlepsze! Polecamy np. z dodatkiem sosu czosnkowego lub jako przekąskę do mięs z... Czytaj całość »
Mniam, takie ziemniaczki są najlepsze! Polecamy np. z dodatkiem sosu czosnkowego lub jako przekąskę do mięs z grilla :)
Składniki
  • 1 kg. ziemniaków młodych
  • 1 łyżka przyprawy do ziemniaków
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka suszonego koperku
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 4-5 łyżek oleju
Składniki