Mini zapiekany gyros

Mini zapiekany gyros
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: ElMar
Można podać obiad, ale na zimno też można postawić na imprezowym stole.

Składniki

  • jeden duży filet z kurczaka
  • woreczek ryżu
  • mała puszka kukurydzy
  • ½ papryki czerwonej
  • 2 ogórki kiszone lub konserwowe
  • 150 g sera żółtego
  • jogurt naturalny
  • ¼ szklanki keczupu
  • przyprawa kebab- gyros
  • sól, pieprz
  • olej

Przygotowanie

  1. Ryz ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
    Filety z kurczaka posypujemy przyprawą i podsmażamy na patelni. Kukurydze osączyć z zalewy. Paprykę i ogórki pokroić w drobna kostkę.
    Z jogurtu i keczupu zrobić sos i doprawić do smaku przyprawami.

  2. Ugotowany ryż wysypać na dno naczyń, na to układamy warstwami kolejno warzywa: kukurydza, ogórek, papryka. Na warzywa ponownie dajemy sos i kurczaka, wszystko posypujemy tartym serem.
    Gotowy gyros zapiekamy 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.

Komentarze do przepisu (3)

KulinarnaChwila 27 maja
Kurczaka w takiej przyprawie zawsze zjem :)
konhambos 27 maja
Bardzo fajny pomysl!
fafiatko 01 czerwca
Swietnie podane, bo w duzym naczyniu robi sie od razu balagan.
Składniki
  • jeden duży filet z kurczaka
  • woreczek ryżu
  • mała puszka kukurydzy
  • ½ papryki czerwonej
  • 2 ogórki kiszone lub konserwowe
  • 150 g sera żółtego
  • jogurt naturalny
  • ¼ szklanki keczupu
  • przyprawa kebab- gyros
  • sól, pieprz
  • olej
Składniki