Mini tarty z cukinią, porem i fetą

Przepis dnia 2013-08-31
Mini tarty z cukinią, porem i fetą
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: smakowisko
Chrupiące ciasto, wyrazisty środek i pieczona feta. Pychota,

Składniki

Przygotowanie

  1. Przygotowanie potrawy najlepiej rozpocząć od przygotowania warzyw. Cebulę obrać i pokroić w małą kosteczkę. Pora ( dolną część) umyć i pokroić w talarki. Cukinię obrać ze skórki i pokroić w dużą kostkę. Następnie na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić na nią cebulę i por. Smażyć około 2 minuty, a następnie dodać cukinię oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Smażyć przez kolejne 2 minuty. Po tym czasie należy przyprawić warzywa. Zatem na patelnię dodać płatki chili, przyprawę ziołową do grilla oraz curry. Wszystko dokładnie wymieszać i podlać odrobiną zimnej wody, aby warzywa nie przywierały do patelni. Całość dusić około 7-10 minut od czasu do czasu podlewając zimną wodą. Cukinia ma lekko zmięknąć, reszta zmięknie podczas pieczenia. Całość doprawić solą i pieprzem. Ser feta pokroić w kostkę.

    Ciasto francuskie podzielić na 6 prostokątów, a następnie na każdym wykonać nożem niezbyt głębokie nacięcie (aby nie przeciąć ciasta na wylot) wzdłuż wszystkich boków – powstanie rodzaj rantu. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście ułożyć wpierw warzywa, a następnie kostki sera feta. Wszystkie składniki rozłożyć tak, aby nie przekraczały nacięcia. Jajko roztrzepać widelcem i posmarować nim brzegi ciasta.

    Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200ºC przez około 17 minut, aż ciasto się „napuszy” i nabierze złotego koloru na rantach.

Komentarze do przepisu (4)

Ewaaa 29 sierpnia 2013
bardzo smakowicie wygląda, mniam :) kciuk
smakowisko 29 sierpnia 2013
dziękuję;-)
Kurka_domowa 29 sierpnia 2013
Smakowite, podałabym do tego sosiki czosnkowy :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki