Mini paluszki kalafiorowo - serowe

Mini paluszki kalafiorowo - serowe
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Łatwy przepis na kalafiorowo - serowe mini paluszki, które mogą stanowić zdrową i przepyszną przekąskę albo dodatek do każdego dania. Polubią je nawet najbardziej wybredni domownicy.

Składniki

  • kalafior
  • 1 duże jajko
  • 1/2 cebuli
  • 1/4 szklanki startego parmezanu
  • 1/4 szklanki startego sera cheddar
  • 1/4 szklanki mąki
  • sól
  • pieprz czarny
  • ketchup (do podania opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Kalafior pozbawić liści, dokładnie odczyścić i podzielić na różyczki.
    Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
    Ser parmezan oraz ser cheddar zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, każdy w ilości ok. 1/4 szklanki.
    Piekarnik nagrzać do 200 stopni Celsjusza.
    Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

  2. W średnim rondlu doprowadzić wodę do wrzenia.
    Umieścić różyczki kalafiora na sitku do gotowania na parze, umieścić nad wrzącą wodą i gotować pod przykryciem przez ok. 5 minut. (do czasu, aż będą łatwe do przekłucia widelcem)
    Ugotowane różyczki kalafiora wrzucić do robota kuchennego i miksować przez ok. 10 sekund.
    Następnie rozdrobnionego kalafiora przełożyć na czystą ściereczkę kuchenną i odsączyć z niego jak najwięcej wody.

  3. Odsączony z wody kalafior wrzucić do dużej miski.
    Do miski dodać 1/4 szklanki mąki, 1 duże jajko, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, 1/4 szklanki startego sera cheddar, 1/4 szklanki startego sera parmezan, sól oraz pieprz do smaku i dokładnie wymieszać na jednolita masę.
    Pozostawić na ok. 5 minut aby smaki mogły się połączyć.

  4. Z tak przygotowanej masy kalafiorowo - serowej formować odpowiadającej nam wielkości paluszki i układać je równomiernie na przygotowanej blasze do pieczenia.
    Wszystkie paluszki spryskać odrobiną oleju do smażenia (można także użyć gotowego spray'u do gotowania) i wstawić do nagrzanego piekarnika.

  5. Paluszki piec przez ok. 20 minut lub do momentu, aż uzyskają ulubiony przez nas stopień podpieczenia (pamiętając aby w międzyczasie przewrócić je na drugą stronę).

    Tak przygotowane kalafiorowo - serowe paluszki podawać osobno jako przekąskę z dodatkiem na przykład ketchupu lub też jako dodatek do ulubionego dania mięsnego albo wegetariańskiego.



    SMACZNEGO!

Komentarze do przepisu (5)

Nevermore 21 listopada
Insi, mogę Cię zaadoptować do rodziny? Będziesz taką młodsza siostrą ;p

SUPER żarełko i aż chciało by... Czytaj całość »
Insi, mogę Cię zaadoptować do rodziny? Będziesz taką młodsza siostrą ;p

SUPER żarełko i aż chciało by się więcej ;)
KulinarnaChwila 23 listopada
Super przepis:)
Nevermore 23 listopada
Wiedziałem, że się zgodzisz ;)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • kalafior
  • 1 duże jajko
  • 1/2 cebuli
  • 1/4 szklanki startego parmezanu
  • 1/4 szklanki startego sera cheddar
  • 1/4 szklanki mąki
  • sól
  • pieprz czarny
  • ketchup (do podania opcjonalnie)
Składniki