Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszne pierogi calzone z różnym farszem, w zasadzie to czym nadziejecie Wasze pierogi zależy wyłącznie od Was. Ja proponuję ser, szynkę, pieczarki i ewentualnie szalotkę. Z poniższego przepisu wyjdzie ok. 12-14 pierogów (kółka średnicy 15 cm).
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 34
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 21
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 167
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 225
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 774
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 34
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 21
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 167
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 225
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 774
Składniki
Drożdże rozkruszam w miseczce i zasypuję cukrem, odstawiam na chwilę, aż zaczną „pracować”. Mąkę przesiewam do dużej miski. Do tego dodaję sól i oliwę. Drożdże mieszam łyżeczką, aż staną się zupełnie płynne. Następnie wlewam je do miski z mąką. Na koniec wlewam ciepłą przegotowaną wodę i wyrabiam ciasto. Zajmuje mi to ok. 5-10 minut. Jeśli ciasto klei się do rąk, to podsypcie delikatnie mąką. Po wyrobieniu miskę odstawiam na 30-40 minut w ciepłe miejsce i przykrywam ręcznikiem kuchennym, ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Ciasto sobie rośnie, a ja w tym czasie przygotowuję sos pomidorowy oraz przygotowuję dodatki do farszu. Pieczarki kroję w cienkie plastry i przesmażam na patelni, doprawiam do smaku. Szalotkę kroję w piórka, szynkę kroję w na małe kawałki
Sos pomidorowy przygotowuję na bazie przecieru pomidorowego w kartoniku. W rondelku delikatnie przesmażam na oliwie pokrojoną w kosteczkę cebulę i ząbek czosnku. Do tego wlewam przecier, następnie dodaję sól, pieprz, szczyptę cukru do smaku i odrobinę oliwy z oliwek. Całość zagotowuję i mieszam kilka minut. Następnie odstawiam i blenduję. Sos pomidorowy jest delikatny i pyszny.
Ciasto po wyrośnięciu kroję na 2 porcje. Po kolei biorę każdą porcję, rozwałkowuję i miseczką o średnicy 15 cm wykrawam koła. Każde z nich smaruję sosem pomidorowym, kładę pieczarki, ser, cebulkę i posypuję serem, składam na pół i widelcem dociskam brzegi, następnie pierogi smaruję jajkiem, można jeszcze posypać sezamem i czarnuszką. Calzone wkładam do piekarnika nagrzanego do temp. 220 stopni (termoobieg) i piekę ok. 8-10 minut, patrząc, żeby się nie przypaliły. Mini calzone świetnie smakują podane z sosem czosnkowym. SMACZNEGO!!!