Migdałowe ciasteczka z konfiturą różaną

Migdałowe ciasteczka z konfiturą różaną
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Wanessa
Ciasteczka migdałowe z bakaliami z dodatkiem skórki pomarańczowej są przepyszne, to smaki mojego dzieciństwa.

Składniki

  • Ciasto
  • mąka pszenna 1 szklanka
  • mąka migdałowa 10 dag
  • miód prawdziwy 2 łyżki
  • masło 20 dag
  • żółtka 2 szt
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • wiórki kokosowe 2 łyżki
  • aromat migdałowy 1 łyżeczka
  • mak 2 łyżki
  • skórka pomarańczowa kandyzowana 2-3 łyżki
  • słonecznik łuskany 3-4 łyżki
  • daktyle 5 dag
  • orzeszki ziemne 2 łyżki
  • cukier puder 2 łyżki
  • Pozostałe składniki
  • jajko 1 szt
  • mleko 1 łyżka
  • cukier puder 1 łyżeczka
  • konfitura z płatków róży 2-3 łyżki
  • Do posypania: aramantus ekspandowany

Przygotowanie

  1. Mąkę pszenną wymieszać z mąką migdałową, cukrem pudrem, wiórkami kokosowymi i proszkiem do pieczenia. Posiekać z masłem, dodać rozpuszczony, przestudzony miód, aromat i żółtka, ponownie posiekać.

  2. Następnie wsypać ziarna słonecznika, posiekane daktyle i orzeszki, mak, skórkę kandyzowaną, zagnieść ciasto.

  3. Rozwałkować na grubość 6-7 mm i foremką o dowolnym kształcie wykrawać ciasteczka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem i cukrem pudrem.

  4. Po wierzchu posypać amarantusem.

  5. Na środek każdego ciasteczka włożyć porcję konfitury. Blaszkę włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i upiec na złoty kolor.

Składniki
  • Ciasto
  • mąka pszenna 1 szklanka
  • mąka migdałowa 10 dag
  • miód prawdziwy 2 łyżki
  • masło 20 dag
  • żółtka 2 szt
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • wiórki kokosowe 2 łyżki
  • aromat migdałowy 1 łyżeczka
  • mak 2 łyżki
  • skórka pomarańczowa kandyzowana 2-3 łyżki
  • słonecznik łuskany 3-4 łyżki
  • daktyle 5 dag
  • orzeszki ziemne 2 łyżki
  • cukier puder 2 łyżki
  • Pozostałe składniki
  • jajko 1 szt
  • mleko 1 łyżka
  • cukier puder 1 łyżeczka
  • konfitura z płatków róży 2-3 łyżki
  • Do posypania: aramantus ekspandowany
Składniki