Mięsne kulki z nutą słodyczy

Mięsne kulki z nutą słodyczy
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: KORAL
Wymarzona przystawka. Wytrawne kulki z winogronem w środku, bajka.

Składniki

  • ugotowana pierś kurczaka 250 g
  • żółty ser 30 g
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • majonez 3 łyżki
  • ketchup 2 łyżki
  • papryka ostra i słodka po szczypcie
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki 1 łyżeczka
  • żółty ser ok. 90-100 g do obtaczania kulek
  • zielone winogrona bez pestek ok.12 sztuk

Przygotowanie

  1. Wychodzi 11-12 sporych kulek.
    Drobniutko posiekać soczystą pierś kurczaka, dodać starte jajko i żółty ser.
    Dodać majonez, ketchup, natkę pietruszki i przyprawić solą i pieprzem.
    Winogrona opłukać i osuszyć.
    Zetrzeć ser do obtoczenia.
    Z masy mięsnej formować kulki w środek wkładać winogrono, zlepić kulkę.
    Gotowe kulki obtaczać w serze.
    Schłodzić minimum 30 minut.

Komentarze do przepisu (3)

Dariusz-D 20 listopada 2020
No coś fajnego:-)
Ja bym jeszcze dodał łyżeczkę chrzanu...
Pozdrawiam.
KORAL 20 listopada 2020
Dziękuję. Można i tak, chociaż kuleczki są już dość wyraźne w smaku. Można zwiększyć ilość ketchupu. I... Czytaj całość »
Dziękuję. Można i tak, chociaż kuleczki są już dość wyraźne w smaku. Można zwiększyć ilość ketchupu. I ser powinien być ostrzejszy w smaku.
KulinarnaChwila 20 listopada 2020
Super danie :)
Składniki
  • ugotowana pierś kurczaka 250 g
  • żółty ser 30 g
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • majonez 3 łyżki
  • ketchup 2 łyżki
  • papryka ostra i słodka po szczypcie
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki 1 łyżeczka
  • żółty ser ok. 90-100 g do obtaczania kulek
  • zielone winogrona bez pestek ok.12 sztuk
Składniki