Mięsna galaretka

Mięsna galaretka
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: POMPOLINA
W sam raz jako zakąska lub przystawka.

Składniki

Przygotowanie

  1. mięsko dokładnie wypłukać, włozyć do garnka, zalać wwodą i gotować. Podczas gotowania zebrać burzyny które sie utworzą.

  2. Do mięska dodać marchew, pietruszkę, seler i doprawić do smaku przyprawami. Gotować tak długo aż miesko bedzie miekkie.

  3. Gdy mięsko bedzie miękkie wyciągamy je z wywaru i obieramy i kroimi w drobne kawałki.

  4. Przygotowujemy pojemniczkina galaretki. Do każdego pojemniczka wkładamy kilka groszków konserwowych , kilka plasterków ugotowanej marchwi, pietruszki i selera.

  5. Na warzywa układamy mięsko. Ilość w zależności od tego kto jaka galaretkę lubi. Jedni wola z dużą ilością mięska inni nie:)

  6. do przestudzonego wywaru dodajemy żelatynę i dobrze ją rozpuszczamy.

  7. Zalewamy wywarem mięsko i odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia.

  8. Gotowe galaretki mozemy podać z octem, sokiem z cytryny lub chrzanem.

  9. SMACZNEGO:)

Komentarze do przepisu (2)

wioleta333 09 listopada 2010
uwielbiam galaretki pycha ...
Konto usunięte 29 września 2011
Pychota,narobiłaś mi smaka - muszę zrobić na niedzielę,wtedy mam więcej wolnego czasu.Pozdrawiam.
Składniki
Składniki