Mielone z pikantnymi jagodami

Mielone z pikantnymi jagodami
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
drogie
avatar Autor: konhambos
Choc lubie dziczyzne, zawsze omijalam sarnine, glównie ze wzgledów emocjonalnych. Przypadek sprawil, ze nasz rzeznik od którego kupujemy od lat ekologiczne mieso ma od niedawna dziczyne w swoim asortymencie i poniewaz jest do tego stopnia mistrzem perswazji, ze móglby sprzedawac Eskimosom snieg, po raz pierwszy w zyciu skusilam sie na sarnine. Sarnina mielona nie wywolala u mnie bezposrednich asocjacji z tymi uroczymi zwierzatkami, wiec musialam tylko dobrac do niej smakowo odpowiednie dodatki. Pikantne jagody z chili, miodem i octem balsamicznym okazaly sie bardzo dobrym wyborem, do tego bardzo prosta i szybka chalka z nutka rozmarynu, który jest równiez skladnikiem mielonych. Mysle, ze klopsiki podobnie smakuja ze zwyklym miesem mielonym, jesli nie mamy okazji albo mozliwosci zdobycia sarniny.

Składniki

  • 1 kg drobno mielonej sarniny lub innego mielonego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki panko lub bułki tartej
  • 1 czerstwa bułeczka
  • mleko
  • 2 szalotki
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżka rozmarynu
  • oliwa z oliwek
  • olej słonecznikowy lub z pestek winogron
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku (do smażenia)
  • 1 szalotka (do smażenia)
  • 2-3 gałązki rozmarynu i tymianku (do smażenia)
  • JOGODY:
  • 600 g jagód
  • 1 łyżka płatków chili
  • 200 ml czerwonego octu balsamicznego
  • 1 pomarańcza
  • 2 łyżki miodu
  • RUKOLA:
  • 1 pęczek rukoli
  • olej lub tłuszcz roślinny

Przygotowanie

  1. Do mielonych z jagodami polecam mieso z sarny. Sarnina jest bez watpienia najwyzej cenionym rodzajem dziczyzny, która nie tylko od wieków nalezy do kuchni polskiej ale i przewyzsza mieso zwierzat hodowlanych zarówno pod wzgledem smakowym, jak i odzywczym. Jest wartosciowym zródlem bialka bogatego w aminokwasy egzogenne, witamin - zwlaszcza z grupy B - oraz mineralów: fosforu, magnezu, wapnia i zelaza. Delikatne i kruche mieso sarny nie zawiera sciegien ani powiezi, ma intensywnie czerwona barwe i posiada krótkie wlókna, jest chuda, bardzo soczysta, aromatyczna i ma lekko slodkawy posmak, dlatego dealnie pasuje do pikantnych jagód.

  2. Najpierw przygotowujemy klopsiki. Obrac 2 szalotki, drobno pokroic w kostke i dusic na oliwie z oliwek, az beda miekkie. Drobno posiekac zioła, namoczyc czerstwa buleczke w mleku. Mieso mielone wymieszac z jajkiem, bulka tarta i przygotowanymi skladnikami. Doprawic sola i pieprzem i uformowac klopsiki. Rozgrzac oliwę i olej z pestek winogron na patelni i smazyc klopsiki przez ok. 10 minut razem z zabkami czosnku, polowa szalotki i ziołami.

  3. W czasie, gdy smazymy klopsiki przygotowac jagody, umyc je i wysuszyc, umiescic w misce i lekko zmiazdzyc widelcem lub tluczkiem do ziemniaków. Dodac platki chili, ocet balsamiczny, sok z pomaranczy i skórke z polowy pomaranczy. Wymieszac wszystko i odstawic na 20 minut, nastepnie dodac troche miodu, aby uzyskac slodko-pikantny smak owoców.
    Na koniec umyc i bardzo dokładnie wysuszyc rukole. Musi byc sucha, gdyz wilgotna pryska jeszcze bardziej w glebokim tluszczu..Podgrzac tluszcz lub olej roslinny i smazyc w nim rukole przez maksymalnie 20 sekund. Odcedzic z tluszcu na papierze kuchennym.

  4. Tego rodzaju kopsiki doskonale smakuja ze zwykla i bardzo prosta chalka drozdzowa z odrobina rozmarynu, który swietnie komponuje sie ze smakiem potrawy.

    Składniki na chałkę (brioche):
    • 1 kostka drożdży
    • 250 ml ciepłego mleka
    • 60 g cukru
    • 200 g miękkiego masła
    • 1 łyżeczka soli
    • 5 jajek
    • 750 g mąki
    • 2 łyżki posiekanego rozmarynu
    • 1 pomarańcza

    Rozpuscic drozdze w cieplym mleku. Wlozyc wszystkie pozostale skladniki z mieszanina drozdzy i mleka do miski i zagniatac przez co najmniej 10 minut. Przykryc ciasto i odstwaic az wzrosnie dwukrotnie.
    Nastepnie wyobic ciasto recznie i pokroić na kawalki tego samego rozmiaru. Wysmarowac foremke maslem i ulozyc kawalki ciasta obok siebie. Rozgrzac piekarnik do 200-220° C i piec chalke przez ok. 20-30 minut, w zaleznosci od wielkosci.

  5. Ulozyc jagody na talerzu, na nich klopsiki i ozdobic na wierzchu rukola. Podawac ze swiezo upieczona chalka.

Komentarze do przepisu (12)

KulinarnaChwila 17 czerwca 2020
Pyszotka:))
PogoOla 17 czerwca 2020
bardzo chętnie bym spróbowała, ale nie mam pojęcia gdzie kupić sarninę
Docherro 18 czerwca 2020
Wyborne danie,a zdjęcia śliczne:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 kg drobno mielonej sarniny lub innego mielonego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki panko lub bułki tartej
  • 1 czerstwa bułeczka
  • mleko
  • 2 szalotki
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżka rozmarynu
  • oliwa z oliwek
  • olej słonecznikowy lub z pestek winogron
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku (do smażenia)
  • 1 szalotka (do smażenia)
  • 2-3 gałązki rozmarynu i tymianku (do smażenia)
  • JOGODY:
  • 600 g jagód
  • 1 łyżka płatków chili
  • 200 ml czerwonego octu balsamicznego
  • 1 pomarańcza
  • 2 łyżki miodu
  • RUKOLA:
  • 1 pęczek rukoli
  • olej lub tłuszcz roślinny
Składniki