Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
1 porcja: 470 kcal
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 10535
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 901
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 4917
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 839
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 10535
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 901
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 4917
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 839
Składniki
Zrobić blat mazarinowy: utrzeć masło, dodając po kawałku marcepan. Kolejno wbijać jajka. Gdy masa będzie gładka, dodać mąkę. Ciasto rozsmarować na blasze (40 x 60 cm) wyłożonej papierem, piec 20 minut w temp. 180°C. Zrobić kruche ciasto: składniki posiekać nożem i zagnieść. Rozwałkować na cienki placek (40 x 60 cm), piec w temp. 200°C. Marmoladę podgrzać i przetrzeć przez sitko, połową posmarować kruchy spód, nałożyć blat marcepanowy, posmarować resztą marmolady. 2. Przygotowany blat mazarinowy i kruche ciasto pokroić na sześć mniejszych mazurków. Brzegi udekorować masą marcepanową, wyciskaną ze szprycki, obsuszyć i upiec na złoty kolor. 3. Zrobić masę kajmakową: zamknięte puszki z mlekiem włożyć do dużego garnka. Zalać wodą, gotować 3-4 godziny. Następnie ostrożnie otworzyć. Ciepłym kajmakiem posmarować mazurki. Gdy polewa całkowicie zastygnie, udekorować ciasto według uznania.