Masło z pietruszką i czosnkiem najlepszym lekarstwem

Masło z pietruszką i czosnkiem najlepszym lekarstwem
> 5-6 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Jadwinia
Masło takie jest bombą witaminową. Natka pietruszki i czosnek zawierają witaminę C i cenne żelazo. Natki nie spożywamy w dużych ilościach niestety. W 100 gramach zawiera dwa razy więcej witaminy C niż czarna porzeczka. Jak wiadomo czarna porzeczka ma więcej witaminy C niż cytryna czyli dostarcza również bardzo dużych ilości tej witaminy.

Składniki

  • 200g miękkiego masła (kostka)
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 pałka czosnku
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Natkę pietruszki świeżą siekamy (ja używam mrożonej już wcześniej posiekanej).

  2. Ząbki czosnku obrać i wycisnąć przez praskę (ewentualnie posiekać nożem).

  3. Jeżeli chcemy mieć bardzo drobne kawałeczki czosnku i pietruszki można zmiksować blenderem.

  4. Wszystkie składniki łączymy.

  5. Takie masło bez problemu przechowywane w lodówce utrzyma się tydzień czasu.

Komentarze do przepisu (4)

babciaaneczka 05 sierpnia 2012
Świetne, lekkie smarowidło do pieczywa, najlepsze na upały, nie obciąża żołądka, a daje dużo witamin.... Czytaj całość »
Świetne, lekkie smarowidło do pieczywa, najlepsze na upały, nie obciąża żołądka, a daje dużo witamin. Pozdrawiam.
Maudie 05 sierpnia 2012
Zgadzam się z babciaaneczka,masełko świetne i zdrowe,robię podobne,pozdrawiam:)
Jadwinia 05 sierpnia 2012
na grillu z chlebkiem lub bułeczką super smakuje:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 200g miękkiego masła (kostka)
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 pałka czosnku
  • szczypta soli
Składniki