Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W handlu dostepny jest gotowy marynowany ser, ale nic nie zastapi domowego sera. Marynowanie sera feta jest łatwe, szybkie i wymaga niewielkiego wysiłku. Sródziemnomorski smak osiagamy stosujac typowe dla greckiej kuchni zioła. Marynowany w ten sposób ser mozna stosowac do wielu dan, jako skladnik wielu salatek, ale nawet jako zwykla przekaska z oliwkami, pomidorami i bialym pieczywem jest juz prawdziwa uczta dla podniebienia.
Piekę je bardzo często bo są szybkie i łatwe do przygotowania – nawet laik ku...
Odsłon: 148
Przepyszna świąteczna sałatka mojej cioci Teresy, tym razem z surimi. Może by...
Odsłon: 7568
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 200
Gulasz z królika w śmietanie, zapiekany pod ciastem francuskim. Można przygot...
Odsłon: 108
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 209
Piekę je bardzo często bo są szybkie i łatwe do przygotowania – nawet laik ku...
Odsłon: 148
Przepyszna świąteczna sałatka mojej cioci Teresy, tym razem z surimi. Może by...
Odsłon: 7568
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 200
Gulasz z królika w śmietanie, zapiekany pod ciastem francuskim. Można przygot...
Odsłon: 108
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 209
Składniki
Do marynowania moga byc uzyte swieze lub suszone przyprawy. Od dawna stosuje suszone przyprawy, gdyz w polaczeniu z oliwa staja sie wedlug mnie bardziej aromatyczne, Wieksze przyprawy blenduje lub ucieram w mozdzierzu, nastepnie mieszam wszystkie skladniki.
Ser feta kroje w kostke 1x1 cm, na dno sloika wsypuje wszystkie przyprawy, ukladam na nich kostki sera i posypuje wierzch reszta przypraw. Nastepnie zalewam wszystko dobra gatunkowo oliwa z oliwek, uwazajac aby ser byl calkowicie pokryty - ten sposób zachowuje swiezosc przez dlugi czas. Przechowywany w lodówce z kazdym dniem staje sie coraz bardziej aromatyczny.
Marynowany ser feta jest niezastapionym skladnikiem salatek w greckim stylu, kanapek i past do chleba, pasuje do zapiekanek, faszerowanych warzyw, dan jednogarnkowych i jako nadzienie kotletów mielonych. Jest idealna przekaska z oliwkami i pomidorami.