Marynowany ser feta

Marynowany  ser  feta
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: konhambos
W handlu dostepny jest gotowy marynowany ser, ale nic nie zastapi domowego sera. Marynowanie sera feta jest łatwe, szybkie i wymaga niewielkiego wysiłku. Sródziemnomorski smak osiagamy stosujac typowe dla greckiej kuchni zioła. Marynowany w ten sposób ser mozna stosowac do wielu dan, jako skladnik wielu salatek, ale nawet jako zwykla przekaska z oliwkami, pomidorami i bialym pieczywem jest juz prawdziwa uczta dla podniebienia.

Składniki

Przygotowanie

  1. Do marynowania moga byc uzyte swieze lub suszone przyprawy. Od dawna stosuje suszone przyprawy, gdyz w polaczeniu z oliwa staja sie wedlug mnie bardziej aromatyczne, Wieksze przyprawy blenduje lub ucieram w mozdzierzu, nastepnie mieszam wszystkie skladniki.

  2. Ser feta kroje w kostke 1x1 cm, na dno sloika wsypuje wszystkie przyprawy, ukladam na nich kostki sera i posypuje wierzch reszta przypraw.
    Nastepnie zalewam wszystko dobra gatunkowo oliwa z oliwek, uwazajac aby ser byl calkowicie pokryty - ten sposób zachowuje swiezosc przez dlugi czas. Przechowywany w lodówce z kazdym dniem staje sie coraz bardziej aromatyczny.

  3. Marynowany ser feta jest niezastapionym skladnikiem salatek w greckim stylu, kanapek i past do chleba, pasuje do zapiekanek, faszerowanych warzyw, dan jednogarnkowych i jako nadzienie kotletów mielonych.
    Jest idealna przekaska z oliwkami i pomidorami.

Komentarze do przepisu (20)

bryssska 04 lutego 2019
Jakie bogactwo ziół, musi być pyszny ;-D
slodkisentyment 04 lutego 2019
Pychotki, z pewnością pachnie wakacjami :P
fafiatko 04 lutego 2019
Przepyszny! tak bogatej kompozycji jeszcze nie widzialam, musi smakowac wybornie!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki