Marynowany ser feta

Marynowany  ser  feta
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: konhambos
Marynowany ser feta z rozmarynem i suszonymi pomidorami Delicje nie tylko dla milosników kuchni sródziemnomorskiej. Doskonala przekaska, dodatek do salat, smakuje znakomicie na chrupicym chlebie. Mozna ja równiez urozmaicic oliwkami albo chili w zaleznosci od upodoban. Istotna rzecza jest, aby ser i oliwa mialy dobra jakosc, bo to gwarantuje niepowtarzalny smak. Szybkie i proste w wykonaniu, jedyna trudna rzecza, jest przeczekanie kilku dni, az wszystko sie "przegryzie":)

Składniki

  • 200 g sera feta
  • garść suszonych pomidorów
  • 1-2 gałązki rozmarynu
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2 ząbki czosnku
  • mały strąk chili
  • 2-3 ziarenka pieprzu
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie

  1. Ser pokroic w kostki, pomidory w paski lub w kostki.
    Rozmaryn mozemy dodac w calosci, lub tylko posiekane igly.
    Czosnek obieramy i kroimy na kawalki.
    Do sloika wkladamy warstwami rozmaryn, ser, ziola, czosnek i pomidory.
    Mozna równiez dodac oliwki i chili.
    Zalewamy taka iloscia oliwy, aby wszystko bylo pokryte.
    Przechowujemy tydzien w ciemnym, chlodnym miejscu, wtedy dopiero ser nabiera wszystkich walorów smakowych.

  2. Smakuje znakomicie na chrupicym chlebie.

Komentarze do przepisu (6)

Futka 10 czerwca 2014
Świetny pomysł - feta pełna smaków :)
Konto usunięte 10 czerwca 2014
Ciekawy przepis, chciałabym zrobić, ale czy leżakowanie w ciemnym chłodnym miejscu to może być lodówka... Czytaj całość »
Ciekawy przepis, chciałabym zrobić, ale czy leżakowanie w ciemnym chłodnym miejscu to może być lodówka ?
Pozdrawiam serdecznie :)
pysznie-zdrowo-kolorowo 10 czerwca 2014
Uwielbiam fetę w takim wydaniu, pycha:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 200 g sera feta
  • garść suszonych pomidorów
  • 1-2 gałązki rozmarynu
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2 ząbki czosnku
  • mały strąk chili
  • 2-3 ziarenka pieprzu
  • oliwa z oliwek
Składniki