Marynowane śledzie na ostro

Marynowane śledzie na ostro
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: fafiatko
Z korzennym zestawem przypraw

Składniki

Przygotowanie

  1. Udało mi się dostać świeże płaty śledziowe, gotowe do użycia.

    Można też użyć ala matiasów ze słonej zalewy i je odmoczyć porządnie przez noc, a później pominąć sól w zalewie.

  2. Wszystkie składniki zalewy włożyłam i wlałam do garnka, także pokrojona w piórka cebulę.
    Zalewę gotowałam 5 minut i potem schłodziłam ją szybko na balkonie.

  3. Pokrojone płaty włożyłam do zalewy i zostawiłam je na noc w chłodnym miejscu.

  4. Następnego dnia śledzie przełożyłam do pojemnika, w połowie zalałam je marynata a resztę uzupełniłam olejem- będą bardziej trwałe i smaczniejsze.

    Śledzie przy tych proporcjach zalewy są delikatnie octowe i prawie nieostre, wiec następnym razem dodam więcej chili.

    Smacznego :)

Komentarze do przepisu (31)

SlodkoSlodka83 15 stycznia 2019
Extra :-)
Nevermore 15 stycznia 2019
Jak na ostro, to coś dla mnie :) Super dodatki, biorę całą michę ;)
CookWithMe 16 stycznia 2019
Uwielbiam takie śledzie :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki