Marynowane grzyby z ziemniaczanym dipem

Marynowane grzyby z ziemniaczanym dipem
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: konhambos
Kto nie zna klasycznych włoskich antipasti? Insalata caprese, carpaccio, bruschetta, oliwki w ziołach (olive alle erbe), szynka parmeńska z melonem (prosciutto e melone). Jednak większość z nich zawiera składniki, które najlepiej smakują latem, co nie oznacza, że nie ma przystawek, które również smakują wyśmienicie zimą. Jedną z moich takich kreacji, choć nie typowo włoską, są marynowane grzyby z dipem ziemniaczanym. Lekka, smaczna przystawka, która dzięki ziemniakom jest na tyle pożywna, że w dużych ilościach można ją uznać za cały posiłek. Jej dodatkową zaletą jest fakt, że zawiera grzyby, które są dostępne praktycznie przez cały rok.

Składniki

  • 250 g brązowych pieczarek
  • 150 g grzybów shiitake
  • 150 g boczniaków
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szalotka
  • 100 ml jabłkowego octu balsamicznego
  • 2,5 łyżki miodu akacjowego
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, długi pieprz bengalski lub czarny pieprz
  • DIP ZIEMNIACZANY:
  • 100 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 2 jajka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2,5 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • trochę octu balsamicznego

Przygotowanie

  1. Oczyscic grzyby, male grzyby zostawic w calosci, duze pokroic na spore kawalki, z grzybów shiitake usunac lodygi. Czosnek i szalotke obrac i pokroic w drobna kostke. Na patelni rozgrzac oliwe z oliwek i podsmazyc krótko grzyby na duzym ogniu, nastepnie zmniejszyc ogien i smazyc je dalej przez 3-4 minuty. Po uplywie polowy czasu dodac czosnek i cebule.

  2. Pieprz, nasiona kopru wloskieo i igly rozmarynu drobno posiekac i posypac nimi grzyby. W tym samym czasie wlac do rondelka jablkowy ocet balsamiczny i miód i przez chwile gotowac.Wyjac grzyby z patelni, polac je marynata a nastepnie oliwa z oliwek. Wymieszac wszystko i odstawic na kilka minut.

  3. Przygotowac dip ziemniaczany. Cebule, czosnek i natke pietruszki drobno posiekac. Jajko gotowac przez ok.7 minut, nastepnie ostudzic i obrac. Ziemniaki ugotowane w mundurkach obrac, przelozyc do miski i dobrze rozgniesc widelcem. Oddzielic bialko i zóltko. Wymieszac zóltka z ziemniakami, dodawac pomalu oliwe i wymieszac wszystko na gladka mase. Doprawic do smaku sola i pieprzem. Posiekac drobno bialka i dodac do masy, nastepnie dodac posiekana cebule i natke pietruszki. Wszystko dobrze wymieszac i doprawic do smaku odrobina octu balsamicznego lub soku z cytryny.

  4. Ulozyc grzyby w miseczce lub na talerzu i podac z dipem ziemniaczanym.

Komentarze do przepisu (4)

fafiatko 22 lutego
Bardzo pomyslowy sposob na podanie przepysznych i swietnie doprawionych grzybow! nie znalam takiego przepisu.
Docherro 23 lutego
Świetny przepis:)
Futka 25 lutego
Pyszna i oryginalna przystawka <3
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 250 g brązowych pieczarek
  • 150 g grzybów shiitake
  • 150 g boczniaków
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szalotka
  • 100 ml jabłkowego octu balsamicznego
  • 2,5 łyżki miodu akacjowego
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, długi pieprz bengalski lub czarny pieprz
  • DIP ZIEMNIACZANY:
  • 100 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 2 jajka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2,5 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • trochę octu balsamicznego
Składniki