Marynowana dynia na słodko-kwaśno

Marynowana dynia na słodko-kwaśno
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: olunia_lol2
Ciekawy pomysł na nadmiar dyni. Odrobina słońca w słoiku zimowe wieczory. Zapraszam na www.zwysokosci.blog.pl Wkrótce jeszcze więcej przepisów z dynią w roli głównej.

Składniki

  • 2 kg dyni
  • 1/2 kg cukru
  • 1/4 szklanki 10% octu
  • pół paczki goździków
  • 4 szklanki wody

Przygotowanie

  1. Dynię: obieramy, kroimy w kostkę. Wkładamy na ok.1min do wrzątku i przekładamy do słoików

  2. Zalewa: gotujemy goździki z wodą i octem przez ok.10min . Zalewamy dynię w słoikach. Pasteryzujemy 15min od momentu zagotowania.

  3. SMACZNEGO!!!

Komentarze do przepisu (5)

Krzysia_123 28 września 2012
mój Tata z dyni zrobił ostatnio sorbet! zdziwił wsztskich, którzy na imprezie dostali pucharki z kilkoma... Czytaj całość »
mój Tata z dyni zrobił ostatnio sorbet! zdziwił wsztskich, którzy na imprezie dostali pucharki z kilkoma kolorowymi kulkami sorbetów ;) sorbety dyniowy Taty i inne Grycana ;) nieźle wyszło ;)
olunia_lol2 28 września 2012
Sorbet :O wow tego jeszcze nie próbowałam. Ale za to polecam dżem dyniowo-gruszkowy ;)
netka2 10 października 2012
Mam pytanko tak zapasteryzowana dynia do czego można ją użyć bo z reguły robię zupy z dyni a taka z octem to... Czytaj całość »
Mam pytanko tak zapasteryzowana dynia do czego można ją użyć bo z reguły robię zupy z dyni a taka z octem to chyba się nie nadaje ?
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 kg dyni
  • 1/2 kg cukru
  • 1/4 szklanki 10% octu
  • pół paczki goździków
  • 4 szklanki wody
Składniki