MARCHEWKA ZASMAŻANA

MARCHEWKA ZASMAŻANA
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: violast11
Smaczna marchewka zasmażana idealna do obiadu.

Składniki

  • marchewka, 4-5 średniej wielkości
  • woda, 5-6 łyżek
  • sól, pół łyżeczki
  • cukier, 3-4 łyżeczki
  • masło, 2 łyżki
  • Mąka pszenna, niecała łyżka

Przygotowanie

  1. Zasmażka: Roztopić na małym ogniu masło, następnie dodać mąkę pszenną (roztrzepaną z łyżką wody) i dokładnie wymieszać.

  2. Marchewkę pokroić w drobną kostkę, wrzucić do garnka i wodę. Wsypujemy sól i cukier. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem co jakiś czas mieszając.

  3. Jak marchewka będzie miękka (tylko mie za miekka, żeby przy mieszaniu nie zrobiła sie ciapa) zalewamy zasmażką i chwilkę mieszamy. Marchewkę można odgrzewać, należy cały czas mieszać bo łatwo ją przypalić.

Składniki
  • marchewka, 4-5 średniej wielkości
  • woda, 5-6 łyżek
  • sól, pół łyżeczki
  • cukier, 3-4 łyżeczki
  • masło, 2 łyżki
  • Mąka pszenna, niecała łyżka
Składniki