Marchewka a'la wędzony łosoś

Przepis dnia 2021-06-21
Marchewka a'la wędzony łosoś
> > 6 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: FoodSafari
Lubię wędzonego łososia, ale dziki lub z Alaski jest trudno dostępny, a jeżeli już to cena może zwalić z nóg. Natomiast wędzony norweski - nie oszukujmy się - do najzdrowszych nie należy. Wiem, wiem marchewka to nie łosoś, ale najpierw spróbujcie, a potem oceniajcie, ponieważ obiecuję miło się zaskoczycie. Tak zamarynowana marchewka wyglądem bardzo przypomina łososia, a smak - naprawdę zaskakuje.

Składniki

  • 2 duże marchewki, od nich dużo zależy więc wybierzcie od znajomego rolnika lub najlepiej z własnego ogródka
  • sól morska
  • marynata:
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka wędzonej soli morskiej i/lub wędzona papryka ostra lub słodka
  • 2 łyżki pasty miso
  • pokruszony liść nori
  • 3 szklanki wody

Przygotowanie

  1. Marchewki dokładnie szorujemy, układamy na papierze do pieczenia, posypujemy solą morską(nie wędzoną). Marchewki owijamy papierem do pieczenia i pieczemy przez 10 minut w 200°C. Marchewki studzimy.

  2. Składniki na marynatę ze sobą mieszamy. Marchewki kroimy w cienkie paski za pomocą obieraczki do warzyw i przekładamy je do marynaty. Marchewka powinna być dokładnie zanurzona w marynacie. Odstawiamy do lodówki na noc.

  3. Taka marchewka ma smak bardzo podobny do łososia, więc świetnie sprawdzi się na kanapkach czy w sałatkach.

Komentarze do przepisu (3)

KulinarnaChwila 21 czerwca
Super :)
SprytnaChochla 21 czerwca
Ciekawy pomysł. Chętnie wypróbuję!
KORAL 21 czerwca
Dobry pomysł.
Składniki
  • 2 duże marchewki, od nich dużo zależy więc wybierzcie od znajomego rolnika lub najlepiej z własnego ogródka
  • sól morska
  • marynata:
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka wędzonej soli morskiej i/lub wędzona papryka ostra lub słodka
  • 2 łyżki pasty miso
  • pokruszony liść nori
  • 3 szklanki wody
Składniki