Małże opłukać pod bieżącą wodą, te z połamanymi skorupami odrzucić.
Czosnek drobno posiekać.
W dużym garnku rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek, chwilę smażyć, aż czosnek ładnie zapachnie.
Wlać wino, doprowadzić do wrzenia, wrzucić małże, zamieszać i przykryć pokrywą.
Gotować na dużym ogniu przez kilka minut, co jakiś czas mieszając.
Kiedy małże się otworzą, zdjąć ognia, wsypać pietruszkę, wymieszać i od razu podawać (najlepiej w naczyniu, w którym się gotowały).
Uwaga: Małże, które się nie otworzyły, wyrzucamy - nie wolno ich jeść.
Podawać ze świeżą bagietką (do zamaczania w smakowitym sosie) i białym winem, najlepiej takim, w jakim się gotowały - u mnie chardonnay.
Smacznego!
Komentarze do przepisu (2)