Małże w sosie winno-czosnkowym

Małże w sosie winno-czosnkowym
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Maloni
Klasyka gatunku:)

Składniki

  • 1 kg małży
  • 3 ząbki czosnku
  • pół szklanki białego wytrawnego wina
  • 4 łyżki oliwy
  • garść posiekanej pietruszki

Przygotowanie

  1. Małże opłukać pod bieżącą wodą, te z połamanymi skorupami odrzucić.
    Czosnek drobno posiekać.

    W dużym garnku rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek, chwilę smażyć, aż czosnek ładnie zapachnie.

    Wlać wino, doprowadzić do wrzenia, wrzucić małże, zamieszać i przykryć pokrywą.

    Gotować na dużym ogniu przez kilka minut, co jakiś czas mieszając.

    Kiedy małże się otworzą, zdjąć ognia, wsypać pietruszkę, wymieszać i od razu podawać (najlepiej w naczyniu, w którym się gotowały).

    Uwaga: Małże, które się nie otworzyły, wyrzucamy - nie wolno ich jeść.

  2. Podawać ze świeżą bagietką (do zamaczania w smakowitym sosie) i białym winem, najlepiej takim, w jakim się gotowały - u mnie chardonnay.

    Smacznego!

Komentarze do przepisu (2)

Dariusz-D 09 stycznia
Bardzo smacznie :-)
SprytnaChochla 11 stycznia
Pychota!
Składniki
  • 1 kg małży
  • 3 ząbki czosnku
  • pół szklanki białego wytrawnego wina
  • 4 łyżki oliwy
  • garść posiekanej pietruszki
Składniki