Małe pączki serowe

Małe pączki serowe
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: ElMar
Małe pączki na jeden kęs.

Składniki

  • 300g twarogu
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • 3 jajka
  • żółtko
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 5 łyżek cukru
  • 2,5- 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżeczka octu
  • olej do smażenia
  • cukier puder

Przygotowanie

  1. Twaróg przepuścić przez praskę, dodać śmietanę, mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą. Następnie dodać cukier, ocet i jajka. Wszystkie składniki dokładnie.
    Ciasto dokładnie wyrobić aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Ciasto rozwałkować na grubość pół centymetra i wycinać krążki literatką.

  2. Pączki smażyć w oleju rozgrzanym do 175 stopni (po wrzuceniu kawałka ciasta powinno szybko wypłynąć na powierzchnię), z obu stron na złoty kolor.
    Po wyciągnięciu pączki osączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. Wystudzone pączki posypać cukrem pudrem

Komentarze do przepisu (6)

KORAL 29 stycznia
Świetne, uwielbiam takie pączki.
Docherro 29 stycznia
Pyszne pączusie na raz,super:)
fafiatko 29 stycznia
Cudowne malenstwa!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 300g twarogu
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • 3 jajka
  • żółtko
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 5 łyżek cukru
  • 2,5- 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżeczka octu
  • olej do smażenia
  • cukier puder
Składniki