Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne calzonki z nadzieniem pieczarkowym i sera mozzarella. Z podanego przepisu wyszło 18 małych bardzo smacznych calzone. Farsz można modyfikować według swoich ulubionych składników.
miska,maszynka do składania pierogów,piekarnik
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 2192
Wyśmienita, pełna smaku i aromatu zapiekanka makaronowa z kurczakiem, boczkie...
Odsłon: 141
Próbowaliście kiedyś palonej białej czekolady? Jeśli nie, to koniecznie music...
Odsłon: 145
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 2192
Wyśmienita, pełna smaku i aromatu zapiekanka makaronowa z kurczakiem, boczkie...
Odsłon: 141
Próbowaliście kiedyś palonej białej czekolady? Jeśli nie, to koniecznie music...
Odsłon: 145
Składniki
Wykonanie ciasta: Drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy odrobiną ciepłego mleka aby dobrze się rozpuściły. Wsypujemy do miski przesianą mąkę, dodajemy rozczyn drożdżowy, następnie resztę ciepłego mleka, sól i olej. Wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto smarujemy olejem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godz.
Wykonanie farszu: Pieczarki myjemy, kroimy w drobną kostkę, cebulę również kroimy w drobną kostkę. Na 3 łyżkach oleju dusimy przyprawione pieprzem i solą pieczarki i cebulę, pod przykryciem. Jeżeli pieczarki będą już miękkie, odparowujemy wytworzoną z nich wodę, doprawiamy oregano, papryką mieloną słodką do smaku. Cały farsz mieszamy i studzimy.
Wykonanie calzone: Wyrośnięte ciasto jeszcze chwilę ugniatamy, wałkujemy z ciasta cienkie placki. Maszynką do zlepiania dużych pierogów wycinamy kółka z placka ciasta. Zlepiamy maszynką duże pierogi kładąc po 2 małe łyżeczki farszu i po kulce sera mozzarella. Zlepione mini calzone układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Smarujemy wszystkie rozbełtanym jajkiem. W między czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza i wstawiamy blachę z ułożonymi calzone do piekarnika. Pieczemy 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza, do pięknego zarumienienia się calzone. Po upieczeniu zsuwamy z papierem na kratkę i studzimy.
Smacznego !!!