Makaron z sosem orzechowo-lazurowym

Makaron z sosem orzechowo-lazurowym
> 1-2 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: madziak
Szybkie ale wykwintne danie :)

Składniki

  • ulubiony makaron, porcja dla dwóch osób
  • niebieski ser lazur, 100 g
  • śmietanka do zup i sosów 12%, 2-3 łyżki
  • garstka ulubionych orzechów
  • pieprz, gałka muszkatałowa
  • ew. sól
  • natka pietruszki do przybrania
  • łyżka masła

Przygotowanie

  1. Makaron ugotować al dente.

  2. Do rondelka wlać śmietankę, dodać masło, podgrzać. Dodać pokruszony ser lazur. Ciągle mieszając gotować, aż ser się rozpuści i nabierze aksamitnej konsystencji. Doprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem i gałką muszkatałową, ewentualnie solą (ale należy uważać, gdyż ser jest słony). Dodać większą część orzechów.

  3. Odcedzić makaron - nie przelewać. Makaron można wrzucić do sosu i wymieszać albo nakładać do miseczek i polać sosem. Po wierzchu posypać resztą pokruszonego sera i orzechami, przybrać natką pietruszki.

Komentarze do przepisu (7)

taura 11 czerwca 2011
z pewnością świetnie smakuje!
patrusia84 11 czerwca 2011
Moje kubki smakowe zwariowały!!! 5!
tolada51 14 czerwca 2011
Prawdę powiedziawszy, zaintrygowal mnie tytuł: "...ze sosem orzechowo-lazurowym". Jako, że już jakiś czas... Czytaj całość »
Prawdę powiedziawszy, zaintrygowal mnie tytuł: "...ze sosem orzechowo-lazurowym". Jako, że już jakiś czas mieszkam poza Polską, odczytałem go jako "sos orzechowo-błękitny", przyczym orzechy są dodatkiem smakowym, a błękit barwą... Ciekaw jestem, czy temu serowi "Lazur" jest bliżej do sera "Roquefort" (ser pleśniowy, stały, owczy), czy do "Gargonzoli" (ser pleśniowy, półstały, krowi) ... Różnica? Zasadnicza... W smaku...
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • ulubiony makaron, porcja dla dwóch osób
  • niebieski ser lazur, 100 g
  • śmietanka do zup i sosów 12%, 2-3 łyżki
  • garstka ulubionych orzechów
  • pieprz, gałka muszkatałowa
  • ew. sól
  • natka pietruszki do przybrania
  • łyżka masła
Składniki