Makaron tagliatelle z ricottą i suszonymi pomidorami

Makaron tagliatelle z ricottą i suszonymi pomidorami
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Obserwator
Inne wykorzystanie sera ricotta

Składniki

  • 250 g makaronu tagliatelle
  • 8 suszonych pomidorów
  • 150 g ricotty
  • skórka otarta z 1/4 cytryny
  • 2 łyżki orzeszków piniowych zrumienionych na suchej patelni
  • mały pęczek świeżej bazylii
  • oliwa z oliwek extra vergine , 4 łyżki
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 4 łyżki wody z gotującego się makaronu
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól , pieprz kolorowy do smaku
  • 100 g gotowanej szynki pokrojonej w paski

Przygotowanie

  1. W misce wymieszałem wodę , oliwę , ricottę , suszone pomidory , połowę orzeszków piniowych , szczypiorek , połowę listków bazylii , gałkę muszkatołową , przesmażoną szynkę i starta skórkę z cytryny. Doprawiłem do smaku solą i pieprzem. Odstawiłem na kilka minut aby smaki przeszły.

    W osolonej wodzie ugotowałem makaron al dente . Odcedziłem , wrzuciłem do miski z sosem , delikatnie wymieszałem. Posypałem resztą bazylii i orzeszków i świeżo zmielonym
    kolorowym pieprzem.

Komentarze do przepisu (2)

Futka 17 października 2014
Przepyszne danie. Zjadam oczami Twoją prezentację :)
mufinka 17 października 2014
Jako zdeklarowana "makaroniara' mocno uzależniona od suszonych pomidorów, aż westchnęłam na ten widok... :)))
Składniki
  • 250 g makaronu tagliatelle
  • 8 suszonych pomidorów
  • 150 g ricotty
  • skórka otarta z 1/4 cytryny
  • 2 łyżki orzeszków piniowych zrumienionych na suchej patelni
  • mały pęczek świeżej bazylii
  • oliwa z oliwek extra vergine , 4 łyżki
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 4 łyżki wody z gotującego się makaronu
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól , pieprz kolorowy do smaku
  • 100 g gotowanej szynki pokrojonej w paski
Składniki