Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Liptauer to ser, a właściwie pasta serowa, którego receptura pochodzi z Liptowa (regionu w północnej Słowacji). Można też spotkać się z określeniem „ser liptowski”. Przed laty zyskał popularność na terenie Austro-Węgier. Dlatego obecnie za tradycyjne danie uznają go nie tylko Słowacy, ale też Węgrzy, Austriacy, Czesi czy Serbowie. Z tych samych powodów istnieje wiele wariantów liptauera i trudno dziś stwierdzić, który z przepisów jest oryginalny. Tłusta pasta twarogowa, najlepiej z sera owczego lub koziego, powinna być dość słona i pikantna. Dominuje w niej smak papryki. Jest świetnym dodatkiem do pieczywa (zwłaszcza pełnoziarnistego). Często serwuje się go jako przystawkę do piwa czy wina.
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 578
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 39
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 74
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 35
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 343
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 578
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 39
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 74
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 35
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 343
Składniki
Utrzyj masło na puszystą masę i połącz z bryndzą. Jeśli nie masz bryndzy, możesz zastąpić ją tłustym twarogiem.
Posiekaj cebulę, kapary i filety anchois. Dodaj do sera i zblenduj na homogenną pastę.
Połącz twaróg z musztardą, mieloną papryką i kminkiem. Jeśli uznasz, że jest zbyt gęsty, dodaj nieco śmietany.
Dopraw pastę twarogową do smaku drobno posiekaną papryczką chili (możesz zastąpić chili sproszkowanym), solą i pieprzem.
Wstaw liptauer do lodówki na 2-3 godziny, by przegryzły się smaki. Podawaj w temperaturze pokojowej.