Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Hummus to bliskowschodni specjał, który jest doskonałym źródłem białka i zawiera wiele odżywczych składników, takich jak: cynk, miedź, żelazo, czy magnez. W języku arabskim oznacza po prostu "ciecierzycę" i to ona będzie królować w tym przepisie.
Blender, sitko
Ryż smażony z jajkiem jest jednym z naszych ulubionych dań kuchni chińskiej,...
Odsłon: 25
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 87
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7180
Polecam.
Odsłon: 1751
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 97
Ryż smażony z jajkiem jest jednym z naszych ulubionych dań kuchni chińskiej,...
Odsłon: 25
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 87
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7180
Polecam.
Odsłon: 1751
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 97
Składniki
Suszoną ciecierzycę wsyp do miski i zalej wodą. Pozostaw na 12 godzin. Po tym czasie ciecierzyca zwiększy swoją objętość i niektóre ziarna zgubią skórkę.
Ciecierzycę przerzuć na sitko, przepłucz i przerzuć do garnka. Dodaj sodę oczyszczoną i zalej wodą na wysokość 4 cm ponad poziom ciecierzycy. Gotuj ciecierzycę przez 30 minut. Odłóż kilka ziarenek z garnka, które przydadzą się do ozdobienia potrawy. Następnie gotuj kolejne 60 minut pod przykryciem.
Ugotowaną ciecierzycę przerzuć na talerz i odsącz z nadmiaru wody. Odstaw ciecierzycę na godzinę, aby przestygła. Ciecierzycę włóż do blendera i połącz z 2 łyżkami pasty Tahini. Blenduj 3 minuty do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji. Następnie dodaj kostki lodu lub bardzo zimną wodę i blenduj przez kolejne 2 minuty.
Konsystencja ciecierzycy na tym etapie przypomina już hummus. Dodaj wyciśnięty sok z połowy średniej cytryny oraz dodaj półtorej łyżeczki soli.
Ułóż hummus w miseczce i dolej oliwy z oliwek. Przypraw sypaną czerwoną papryczką i odrobiną kminu rzymskiego. Na sam koniec udekoruj hummus czarnymi oliwkami i ziarenkami ciecierzycy. Tak przygotowany hummus można podawać z pitą lub tortillą.