Letnia tarta

Letnia tarta
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: konhambos
Smaczna i zdrowa tarta, pokryta warstwą twarozku zmieszanego z cytryna i parmezanem, dzieki czemu ciasto ma kremowa konsystencje, pasujaca doskonale do swiezych zielonych warzyw i prosciutto. Brokuły i groszek sa bardzo krótko smazone z czosnkiem na oliwie z oliwek, a pozostale skladniki sa ulozone na wierzchu, w tym miedzy innymi pedy grochu cukrowego, malo znane jeszcze w Polsce, ale dostepne. Posiadaja slodki smak, sa soczyste, maja wschechstronne zastosowanie w kuchni i zawieraja mnóstwo przyswajalnych skladników odzywczych. Szynka parmenska i krem balsamiczny dodaja calej potrawie niepowtarzalnego smaku.

Składniki

  • 170 g serka śmietankowego
  • 100 g startego parmezanu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • starta skórka cytryny
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1 rolka ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g świeżego lub mrożonego groszku
  • 200 g różyczek brokułów
  • 200 g pędów grochu
  • 2 rzodkiewki
  • 2 dymki
  • 100 g sera feta
  • 6 plasterków szynki np. prosciutto
  • 5-6 liści bazylii
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 2-3 łyżki kremu balsamicznego

Przygotowanie

  1. Rozgrzac piekarnik do 200 ° C.
    W misce wymieszac ser, parmezan, sok i skórke cytrynowa, sól i pieprz.
    Rozwinac ciasto i umiescic na blasze wyłozonej papierem do pieczenia lub na silikonowej macie. Naciac linie wzdluz krawedzi ciasta - około 2-3 cm od krawedzi.
    Nakluc srodek ciasta kilka razy widelcem, posmarowac masa twarogowa starajac sie nie przekroczyc linii naciecia. .
    Krawedz ciasta wysmarowac roztrzepanym jajkiem..
    Piec ok. 15-20 minut, do uzyskania zlotego koloru.
    Podczas pieczenia ciasta rozgrzac olej na patelni, dodac czosnek, groszek, brokuły i szczypte soli i pieprzu, smazyc na srednim ogniu przez 3 minuty, mieszajac kilka razy razy, az zmiekna.

  2. Wyjac ciasto z piekarnika i ostroznie umiescic na talerzu lub tacy.
    Na wierzchu miescic brokuły i groszek, nastepnie pędy grochu, rzodkiewki, dymke i fete.
    Rozdrobnic plastry szynki i na wierzchu ulozyc liscie bazylii i tymianku.

  3. Podac z kremem balsamicznym.
    Jesli chcemy zrobic wlasny krem, nalezy gotowac 1/4 szklanki octu balsamicznego z 3 lyzkami cukru tzrcinowego przez ok. 5 minut i ostudzic przed podaniem.

Komentarze do przepisu (19)

fafiatko 11 czerwca 2018
Ale nabralam apetytu! nie doc ze bardzo ladne to jeszcze przepyszne!
bryssska 11 czerwca 2018
Delikatna i tak apetyczna, mniam ;-D
BEATA1978 11 czerwca 2018
Kolejne pyszności, kocham wszystko co jest z surową suszona szynką.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 170 g serka śmietankowego
  • 100 g startego parmezanu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • starta skórka cytryny
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1 rolka ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g świeżego lub mrożonego groszku
  • 200 g różyczek brokułów
  • 200 g pędów grochu
  • 2 rzodkiewki
  • 2 dymki
  • 100 g sera feta
  • 6 plasterków szynki np. prosciutto
  • 5-6 liści bazylii
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 2-3 łyżki kremu balsamicznego
Składniki