Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
…lahmacun (wym. lahmadżun) jest to tradycyjna turecka potrawa składająca się z cienkiego ciasta z mięsnym nadzieniem. Lahmacun zwane jest też turecką pizzą. Często jadana na ulicy, jako ciepła przekąska. Najlepiej smakuje prosto z pieca, posypana natka pietruszki i skropiona sokiem z cytryny…
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 23
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 100
Przepis dnia
Doskonały zamiennik pieczywa dla osób na diecie niskowęglowodanowej lub ketog...
Odsłon: 527
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 191
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 127
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 15418
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 23
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 100
Przepis dnia
Doskonały zamiennik pieczywa dla osób na diecie niskowęglowodanowej lub ketog...
Odsłon: 527
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 191
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 127
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 15418
Składniki
Mąkę wysypać na stół, w środku zrobić dołek. Wsypać sól, cukier, dodać oliwę. Stopniowo dodawać też wodę. Zagnieść ciasto; musi być trochę luźniejsze niż na pierogi. W razie potrzeby należy dodać trochę więcej wody bądź też podsypać więcej mąki. Z ciasta uformować kulę, zawinąć i odstawić na około 30 minut.
do mielonego mięsa dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, drobno posiekaną cebulę, natkę pietruszki oraz papryczkę chilli. Pomidora sparzyć; obrać ze skóry, pokroić w kostkę i również dodać do mięsa. Wszystkie składniki wymieszać, posolić i popieprzyć do smaku. Dodać suszoną paprykę i przecier pomidorowy. Nadzienie wyrobić na gładko z dodatkiem dwóch łyżek zimnej wody.
Ciasto oprószyć mąką, podzielić na 4 kule, i rozwałkować na posypanym mąką blacie. Nadzienie rozłożyć równomiernie cienką warstwą na placku ciasta. Piec w nagrzanym do 200st piekarniku przez od 15-30 minut, w zależności od grubości ciasta i ilości farszu. Podawać posypane natką pietruszki i skropione sokiem z cytryny