Kwiaty cukinii w cieście drożdżowym

Kwiaty cukinii w cieście drożdżowym
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Przepis na kwiaty cukinii w cieście drożdżowym pochodzi z kuchni neapolitańskiej. Oryginalnie ta przekąska nazywa się zeppoline di ciurilli (fiori di zucchine). Przyrządzałam już różne kwiatki w cieście drożdżowym (np. kwiaty bzu czarnego), ale zawsze były to słodkie racuszki. A tymczasem dzisiejsze kwiaty cukinii w cieście to smażone małe danie podawane na słono. Bardzo smaczne!

Składniki

  • kilkanaście kwiatów cukinii
  • 200 ml lekko ciepłej wody
  • 180-200 g mąki, może być bezglutenowa (użyłam jasnej orkiszowej)
  • pół łyżeczki soli kamiennej
  • 10 g świeżych drożdży
  • olej do głębokiego smażenia
  • dodatkowa sól do posypania na koniec

Przygotowanie

  1. Kwiaty opłucz i postaraj się usunąć ze środka pręcik (jeśli to kwiat męski) lub słupek (z kwiatów żeńskich).

  2. Nic się jednak nie stanie, jeśli Ci się nie uda – one nie są trujące, mogą tylko sprawić dyskomfort podczas jedzenia. Osusz kwiaty i pokrój na małe kawałeczki.

  3. Drożdże rozpuść w lekko cieplej wodzie. Dodaj mąkę, mieszając intensywnie łyżką lub trzepaczką, tak, żeby nie porobiły Ci się grudki. Teraz dodaj pól łyżeczki soli i wymieszaj. Otrzymasz początkowo dość gęste ciasto. Dodaj do niego posiekane wcześniej kwiaty cukinii, a wkrótce ciasto trochę się rozrzedzi.

  4. Przykryj ściereczką i odstaw w cieple miejsce do wyrośnięcia na jakąś godzinkę. Wyrośnięte ciasto ma mnóstwo bąbelków.

  5. W rondlu rozgrzej tłuszcz do głębokiego smażenia. Ciasto nabieraj łyżką i wrzucaj na gorący olej, pomagając sobie w razie potrzeby drugą łyżką. Smaż z obu stron na lekko złoty kolor. Otrzymane dość nieregularne kuleczki odkładaj na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

  6. Usmażone kwiaty cukinii w cieście drożdżowym trzeba lekko posolić z wierzchu i podać jeszcze gorące.

  7. To wprawdzie nie jest dietetyczne, ale za to niezwykle pyszne danie. A ja kocham włoską kuchnię! Smacznego!

Składniki
  • kilkanaście kwiatów cukinii
  • 200 ml lekko ciepłej wody
  • 180-200 g mąki, może być bezglutenowa (użyłam jasnej orkiszowej)
  • pół łyżeczki soli kamiennej
  • 10 g świeżych drożdży
  • olej do głębokiego smażenia
  • dodatkowa sól do posypania na koniec
Składniki