Kuro-ryba

Kuro-ryba
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Ulubiona przekąska mojego męża. Nazwa wzięła się stąd, iż kurczak w tym wydaniu, smakiem i wyglądem bardzo przypomina rybę. :-)

Składniki

  • ZALEWA:
  • 8 łyżek cukru
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu zarnistego
  • 7 ziarenek ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 4 duże cebule - pokrojone w półksiężyce
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 keczup 480g - u mnie Pudliszki
  • 1 przecier pomidorowy 200g - u mnie Pudliszki
  • 1,5l wody
  • DODATKOWO:
  • 5-6 pojedynczych filetów z kurczaka
  • 1-2 płaskie łyżki papryki słodkiej
  • sól wg uznania
  • pieprz czarny wg uznania
  • DO PANIEROWANIA:
  • mąka
  • Jajka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Do dużego garnka wsypujemy cukier, sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe.

  2. Następnie dodajemy precier pomidorowy, keczup (ja dodałam pikantny), olej i wodę. Całość musimy zagotować.

  3. Gdy zalewa nam się zagotuje, dodajemy cebulę pokrojoną w półksieżyce oraz ocet - przykrywamy i zagotowujemy, po czym studzimy zalewę. (najlepej zrobić sobie ją dzień wcześniej)

  4. Filety z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na niewielkie kawałki.

  5. Doprawiamy słodką papryką, solą i pieprzem.

  6. Mieszamy całość i zotawiamy na około 30 minut.

  7. Panierujemy w mące, jajku i bułce tartej.

  8. Smażymy na złoty kolor.

  9. Usmażone kurczaki zostawiamy do wystygnięcia.

  10. Zimne kurczaki zalewamy zimną zalewą. Najlepiej smakują następnego dnia ale tak naprawdę, im dłuzej są w zalewie tym są lepsze.

  11. SMACZNEGO! :-)

Komentarze do przepisu (5)

oldfork 19 października 2014
Robię podobne tylko że skrzydełka z kurczaka-pychota.
grazka950 19 października 2014
bardzo ciekawy przepis,do szybkiego wypróbowania :))
pesto 19 października 2014
naprawdę oryginalne :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • ZALEWA:
  • 8 łyżek cukru
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu zarnistego
  • 7 ziarenek ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 4 duże cebule - pokrojone w półksiężyce
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 keczup 480g - u mnie Pudliszki
  • 1 przecier pomidorowy 200g - u mnie Pudliszki
  • 1,5l wody
  • DODATKOWO:
  • 5-6 pojedynczych filetów z kurczaka
  • 1-2 płaskie łyżki papryki słodkiej
  • sól wg uznania
  • pieprz czarny wg uznania
  • DO PANIEROWANIA:
  • mąka
  • Jajka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
Składniki