kurczak z szynkowara

kurczak z szynkowara
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: agafia
alternatywa dla wędlin sklepowych

Składniki

Przygotowanie

  1. Kurczaka wyluzować, usunąć kości, płat mięsa ułożyć na desce skórą do dołu.

  2. Wszystkie suche składniki wymieszać, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Mieszaniną natrzeć kurczaka, zwinąć w roladę.

  3. Mięso umieścić w worku odpornym na temperaturę, a następnie w szynkowarze. Zamknąć szczelnie, włożyć do lodówki na 12 godzin.

  4. Po tym czasie szynkowar wstawić do garnka z zimną wodą, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć temperaturę i parzyć mięso przez około 2 godziny. Wyciągnąć z garnka, wystudzić. Wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

  5. Przed otwarciem dobrze jest zanurzyć szynkowar na chwilę w ciepłej wodzie co ułatwi wyciągnięcie mięsa.

Komentarze do przepisu (1)

kuchmariola63 15 czerwca
Apetycznie wygląda :)
Składniki
Składniki