Kurczak satay z grilla

Kurczak satay z grilla
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Mechanik79
Kurczak satay z grilla o lekko orzechowym smaku i miodowych rumieńcach. Przysmak mojego pięcioletniego gizda (urwisa). Tym przepisem na grillowanego kurczaka kończę tegoroczny sezon grillowy.

Składniki

  • podwójna pierś kurczaka
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • łyżeczka curry
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka sosu Tabasco (bez w opcji dla dzieci)

Przygotowanie

  1. Filet oczyszczamy z błonek i kroimy na długie 1 cm paski. Czosnek ścieramy na tarce i mieszamy z pozostałymi składnikami tworząc marynatę w której marynujemy kurczaka minimum 3h do lodówki.
    Paski filetu nabijamy (na namoczone patyczki do szaszłyków) tworząc kształt przypominający falę.
    Grillujemy spokojnie najlepiej na brykiecie unikając ze względu na zawarty miód w marynacie jakichkolwiek płomieni.

Komentarze do przepisu (2)

GREGORHSPEED 04 października 2016
Fajne <3 Niestety w tym roku tylko w ogródku piwnym mieliśmy grilla :/
Projekt 06 października 2016
Czy autor próbował kiedyś sosu satay...??? Na 100% nie. Ten przepis to jakaś kpina, jakby to zobaczył Azjata,... Czytaj całość »
Czy autor próbował kiedyś sosu satay...??? Na 100% nie. Ten przepis to jakaś kpina, jakby to zobaczył Azjata, to by tego ałtora zeżarł :D
Składniki
  • podwójna pierś kurczaka
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • łyżeczka curry
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka sosu Tabasco (bez w opcji dla dzieci)
Składniki