Kurczak Pieczony

Kurczak Pieczony
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: mimi619
Pyszny, aromatyczny i nie banalny kurczak ! PYSZNY na obiad jak i na przyjęcia !

Składniki

  • Kuczak, 1.5-2.5 kg
  • sól, 1 kg
  • Marynata Gotowa Tradycyjna (plus olej), 1 opakowanie
  • papryka słodka w proszku, do samku
  • Majeranek Świeży, kilka gałązek

Przygotowanie

  1. Kurczaka myjemy i osuszamy. Sporządzamy marynatę i smarujemy go dokładnie. Następnie posypujemy go papryka i obkładamy majerankiem. Kurczaka marynujemy pod przykryciem w zimnym miejscu całą noc.

  2. Kurczaka wkładamy do naczynia żaroodpornego wysypanego kilogramem soli. Naczynie umieszczamy na głębokiej brytfannie do, której nalana jest woda, aż po brzegi naczynia. Wstawiamy go na około 1.5-2 godziny do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celcjusza. Kurczaka w razie potrzeby polać można szklanka gorącej wody.

  3. Woda parując sprawi, że kurak będzie soczysty i nie wyschnie. A gałązki majeranku nadadzą wspaniały smak. Sól jest po to, aby kurczak nie był taki tłusty ! SMACZNEGO !

Komentarze do przepisu (4)

biancorossa 19 marca 2011
poproszę to pięknie zrumienione udko!
Konto usunięte 19 marca 2011
Ale kurczak ! widać że chrupiący.
mimi619 19 marca 2011
Zgadzam się z Kuba i agulmam !!SUPER !! :) Pozdrawiam !
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Kuczak, 1.5-2.5 kg
  • sól, 1 kg
  • Marynata Gotowa Tradycyjna (plus olej), 1 opakowanie
  • papryka słodka w proszku, do samku
  • Majeranek Świeży, kilka gałązek
Składniki