Kurczak faszerowany

Kurczak faszerowany
> 5-6 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: illonaw26
Świetny do chleba i nie tylko:)

Składniki

  • kurczak cały (do 1-1,20 kg), 1szt
  • bioderka, 6-7szt.
  • jajka (ugotowane na twardo), 3szt.
  • dowolne przyprawy, (do kurczaka, czosnek, vegeta, pieprz, sól, majeranek)

Przygotowanie

  1. Kurczaka umyć i pozbawić kości (tak, aby nie przeciąć skóry). Z bioderek również wyjąć kości i wszystko włożyć do miski, przyprawić przyprawami i wstawić do lodówki, najlepiej na noc(ja zawsze tak robię, wtedy kurczak przejdzie wszystkimi przyprawami i będzie lepszy, ale to nie jest konieczne).

  2. Zszywamy nitką wszystkie przecięcia na skórze kurczaka, zostawiamy tylko jeden otwór. Wkładamy do środka bioderka i jajka, i zaszywamy ostatni otwór. (Można tego kurczaka nafaszerować czym się chce np. mięsem mielonym i natką pietruszki, według uznania).

  3. Tak przygotowanego kurczaka przełożyć do blachy, posmarować wierzch masłem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 150''C -w piekarniku z termoobiegiem, w zwykłym piekarniku piec w temp.180''C na 1-1:15(godzinę).

  4. Po upieczeniu wystudzić i przykryć grubą deską, żeby trochę się spłaszczył, wtedy lepiej będzie się kroić. Można go podawać z chlebem na kanapki, bądź jako przystawka i polać dowolnym sosem np. myśliwskim. Smacznego!

Komentarze do przepisu (10)

agulam22 31 sierpnia 2009
Pomysł mi się bardzo podoba ale chcę się zapytać co to są bioderka(ma Pani na myśli udka kurczaka?).Chętnie... Czytaj całość »
Pomysł mi się bardzo podoba ale chcę się zapytać co to są bioderka(ma Pani na myśli udka kurczaka?).Chętnie wypróbuję ten przepis.
illonaw26 31 sierpnia 2009
Tak bioderka to część udka tylko to okrągłe, nie te pałeczki, bo na tych pałeczkach jest mało mięsa i... Czytaj całość »
Tak bioderka to część udka tylko to okrągłe, nie te pałeczki, bo na tych pałeczkach jest mało mięsa i niewygodnie jest odcinać mięso od kości. Możesz też wziąć 4-5(zależy jakiej wielkości będą) całych udek i też będzie dobrze. Cieszę się,że pomysł się podoba. Smacznego
klaudyna1957 01 września 2009
Super przepiski, ja robię podobnie tylko bez jajka i dodaje mięso mielone z warzywami i koper.
wstawie kiedys a... Czytaj całość »
Super przepiski, ja robię podobnie tylko bez jajka i dodaje mięso mielone z warzywami i koper.
wstawie kiedys a ten do ulubionych.pozdrawiam
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • kurczak cały (do 1-1,20 kg), 1szt
  • bioderka, 6-7szt.
  • jajka (ugotowane na twardo), 3szt.
  • dowolne przyprawy, (do kurczaka, czosnek, vegeta, pieprz, sól, majeranek)
Składniki