Kurczak curry

Przepis dnia 2011-10-25
Kurczak curry
> 1-2 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: annawk
.... z warzywami

Składniki

  • 2 piersi kurze
  • mąka zwykła do obtoczenia mięsa
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • sól, pieprz biały, mieszanka przypraw curry
  • 1/2 średniego pora
  • 1 mała cebula
  • 1 mała papryka czerwona słodka
  • papryka czerwona ostra -wg uznania
  • 1 łyzka soku z cytryny
  • 1/2 łyżki tartego imbiru
  • 1 szkl . mleka kokosowego

Przygotowanie

  1. Piersi doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące i obsmazyć na złoto na oleju z obu stron. Mięso odłożyć.

  2. Na tej samej patelni podsmażyć cebulę i por pokrojone w kostkę (ale tylko lekko żeby nie nabrały brązowej barwy), dodać pokrojone drobno papryki, curry, imbir, sok z cytryny- dusić ok. 5 min.

  3. Dodać mleko kokosowe i włożyć mięso do warzywnej mieszanki - dusić jeszcze 5 min co jakiś czas mieszając - ewentualnie podlać wodą (gdyby bbyło zbyt gęste) i doprawić.

  4. Danie smakuje wyśmienicie z ryżem dzikim lub brązowym- posypane natka pietruszki.

Komentarze do przepisu (1)

biancorossa 06 października 2011
Kurczaka z curry mogłabym jeść codziennie:)
Składniki
  • 2 piersi kurze
  • mąka zwykła do obtoczenia mięsa
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • sól, pieprz biały, mieszanka przypraw curry
  • 1/2 średniego pora
  • 1 mała cebula
  • 1 mała papryka czerwona słodka
  • papryka czerwona ostra -wg uznania
  • 1 łyzka soku z cytryny
  • 1/2 łyżki tartego imbiru
  • 1 szkl . mleka kokosowego
Składniki