Kumpir po krakowsku

Kumpir po krakowsku
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: szynszylka
Pyszna wariacja na temat ziemniaka. Przepis na kumpira prosty, szybki i tani. Są różne bogatsze wersje tego przepisu na kumpira po krakowsku ale według mnie ten jest klasykiem.

Składniki

  • ziemniaki 4 szt jak największe
  • boczek 20 dag
  • jogurt naturalny 200 ml
  • masło
  • czosnej 1 ząbek
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Kumpira po krakowsku przygotowuje się bardzo prosto. Ziemniaki myjemy i zawijamy dwukrotnie w folię aluminiową błyszczącą stroną do środka. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni i pieczemy ok 60 minut.

  2. Ząbek czosnku obieramy i miażdżymy dużym nożem na desce do krojenia na gładką pastę. Dodajemy do jogurtu naturalnego, doprawiamy solą i pieprzem i całość dokładnie mieszamy.

  3. Na patelni podsmażamy drobno pokrojony w paski lub kostkę boczek.

  4. Upieczone ziemniaki wyjmujemy z piekarnika, rozwijamy folię aluminiową. Nacinamy ziemniaki wzdłuż górnej powierzchni. Wydrążamy środek ziemniaków do miski. Dodajemy wytopiony tłuszcz z boczku, solimy i pieprzymy do smaku. Jeśli tłuszczu jest za mało i ziemniaki są za suche można dodać łyżkę masła. Uzyskane puree ziemniaczane przekładamy z powrotem do wydrążonych ziemniaków.

  5. Na środku formujemy wgłębienie i zalewamy sosem jogurtowym i posypujemy podsmażonym boczkiem. Dla efektu i smaku kumpira po krakowsku można posypać jeszcze szczypiorkiem.

  6. SMACZNEGO

Komentarze do przepisu (3)

ErJot 14 marca 2018
fajny pomysł:) jestem z wielkopolski więc u nas często podaje się pyrę z gzikiem a tu taka ciekawa odmiana:)
bryssska 14 marca 2018
Wygląda apetycznie, podoba mi się taka wersja ziemniaka ;-)
Joanna 30 lipca 2020
Wygląda pysznie :)
Składniki
  • ziemniaki 4 szt jak największe
  • boczek 20 dag
  • jogurt naturalny 200 ml
  • masło
  • czosnej 1 ząbek
  • Sól
  • Pieprz
Składniki