Kulki z grochu

Kulki z grochu
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Pularda
Na początku XX wieku często duszone, smażone lub gotowane warzywa , takie jak jarmuż, kalarepa, marchewka, brukiew, szpinak, podawano z grzankami lub smażonymi we fryturze kuleczkami i pasztecikami. Również kulki z grochu Monatowa zaleca podawać jako garnitur do warzyw. Ja natomiast polecam zastąpić nimi tradycyjne kulki z ziemniaków lub frytki. Są całkowicie uzależniające, doskonale pasują do nich najróżniejsze sosy i dipy. Smakują fenomenalnie. Taki staropolski fast food. Więcej prostych staropolskich przepisów na moim blogu www.pularda.com.pl

Składniki

  • 200 g suchego grochu
  • 4 łyżki bułki tartej + trochę do panierowania
  • 2 jajka
  • łyżka masła
  • 1 mała cebula (mnie bardziej smakują bez cebuli)
  • Pieprz, sól
  • natka pietruszki lub koperek
  • tłuszcz do smażenia (olej lub smalec)

Przygotowanie

  1. Groch przepłukać, zalać wodą, zostawić na kilka godzin (najlepiej na noc), żeby spęczniał.

    Następnego dnia groch zalać wodą, posolić, dodać odrobinę masła, gotować do miękkości. Odcedzić na sicie, zblendować na gładką masę.

    Cebulę drobno pokroić, zeszklić na maśle, dodać do grochu razem z przyprawami, jajkiem i 4 łyżkami bułki tartej. Wszystko dokładnie wymieszać.

    Z jeszcze ciepłej masy formować małe kulki, panierować w bułce tartej. Smażyć na głębokim tłuszczu. Podawać ciepłe.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 03 kwietnia
Super Przepis :)
Składniki
  • 200 g suchego grochu
  • 4 łyżki bułki tartej + trochę do panierowania
  • 2 jajka
  • łyżka masła
  • 1 mała cebula (mnie bardziej smakują bez cebuli)
  • Pieprz, sól
  • natka pietruszki lub koperek
  • tłuszcz do smażenia (olej lub smalec)
Składniki